Amnesty arvosteli Viron kielipolitiikkaa

Kymmenen prosenttia Viron asukkaista on vailla kansalaisuutta ja kahdeksalla prosentilla on jonkin muun valtion, yleensä Venäjän kansallisuus, raportissa väitetään.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee Viron tiukkaa kielilakia. Järjestön tänään Tallinnassa julkistaman raportin mukaan Viron venäjänkieliset joutuvat työelämässä muita heikompaan asemaan, koska viroa pitää osata myös monissa yksityisen sektorin tehtävissä.

- Viron kielen säilyttäminen on toki tärkeää, mutta sitä ei saisi tehdä vähemmistön oikeuksien kustannuksella, Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian aluejohtaja David Diaz-Jogeiz sanoi.

Hän lisäsi, että venäjänkieliset kokevat kielivaatimukset usein rangaistuksena ja pelkäävät kieliviraston tarkastuksia, mikä ei ole omiaan lisäämään väestön integraatiota.

Amnestyn mielestä Viron hallituksen tulisi lieventää kielitaitovaatimuksia ainakin yksityisissä yrityksissä ja valtaosin venäjänkielisillä alueilla. Se olisi pragmaattinen ja käytännön tarpeita vastaava ratkaisu esimerkiksi Narvassa ja muualla Itä-Virumaalla, jossa yli 90 prosenttia asukkaista on venäjänkielisiä. He eivät käytännössä juuri tarvitse viron kieltä, mutta se voi silti olla kynnys työpaikan saannille.

Julkisen sektorin tehtävissä voivat lisäksi työskennellä vain Viron kansalaiset, mikä Amnestyn mukaan sulkee pois lähes viidenneksen maan väestöstä. Kymmenen prosenttia Viron asukkaista on vailla kansalaisuutta ja kahdeksalla prosentilla on jonkin muun valtion, yleensä Venäjän kansallisuus, raportissa huomautetaan.

Viron hallitus torjui syytöksiä

Viron hallituksen edustajat ehättivät torjumaan Amnestyn syytöksiä jo ennen raportin virallista julkistamista. Väestöministeri Paul-Eerik Rummon mukaan raportti perustuu osin vanhentuneisiin, puutteellisiin ja jopa virheellisiin tietoihin, mikä heikentää sen uskottavuutta.

Viron opetusministeriö taas halusi täsmentää raportin tietoja ensi vuonna alkavasta koulu-uudistuksesta, joka lisää asteittain vironkielisen opetuksen määrää venäjänkielisissä kouluissa.

Amnestyn raportissa tämän varoitetaan saattavan johtaa siihen, että moni oppilas jättää heikon viron taidon vuoksi koulun kesken ja syrjäytyy. Näin saattaa käydä, jos uudistus toteutetaan huonosti ja venäjänkielisten koulujen opettajat ja oppilaat jätetään vaille riittävää tukea.

Opetusministeriö korosti, että asteittain toteutettava muutos koskee vain muutamia oppiaineita, ja tiedeaineita kuten matematiikkaa ja fysiikkaa opetetaan jatkossakin venäjäksi. Alkuvaiheessa täysin vironkieliseksi muuttuu ainoastaan viron kielen ja kulttuurin opetus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat