Mainos

Amnesty arvostelee Teksasin kuolemanrangaistusten määrää

Yhdysvalloissa ihmisoikeusaktivistit arvostelevat Texasin osavaltiota kuolemantuomioiden ennätysmäisestä täytäntöönpanotahdista. Pelkästään toukokuun aikana Texasissa on teloitettu kahdeksan ihmistä.

Suuri ja mahtava Texasin osavaltio niittää kyseenalaista mainetta Yhdysvaltain ahnaimpana kuolemanrangaistusten täytäntöönpanijana.

Tänä vuonna Texasissa on teloitettu jo 16 ihmistä; heistä puolet on päättänyt päivänsä toukokuussa. Kesäkuulle on merkitty 10 teloitusta. Tähänastinen vuosiennätys, 19 teloitettua vuodelta -95, rikkoutuu siten selvästi.

Sen jälkeen kun maan korkein oikeus palautti kuolemanrangaistuksen vuonna 1976, Yhdysvalloissa on teloitettu 386 ihmistä. Texas on kirjannut tuosta määrästä tililleen 123 teloitusta, mikä tarkoittaa lähes kolmannesta kaikista täytäntöönpannuista kuolemantuomioista.

Amnesty vertaa Teksasia Iraniin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin laskujen mukaan Texasissa teloitetaan rikollisia kohta yhtä kiivaassa tahdissa kuin Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa.

Lähi-idässä ja Arabimaissa kuolemanrangaistuksia puolustetaan islamilaisin opein, kun taas Texasissa "kovan lain" uskotaan periytyvän uudisraivaajien ajalta.

Ihmisoikeusaktivistit arvelevat texasilaistyylisen oikeusajattelun kääntyvän lopulta itseään vastaan. Jos osavaltioiden suorittamia hengenriistoja katsotaan läpi sormien, eivät edellytykset elämän yleisen kunnioittamisen edistämiseksi näytä ainakaan Amnestyn silmissä kovin kummoisilta.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.