Amnesty arvostelee EU:n asevientisääntöjä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee EU:n asevientisäännöksiä riittämättömiksi. Laajentuminen aiheuttaa lisää päänvaivaa valvonnalle.

Amnestyn tänään julkaiseman raportin mukaan nykyiset säännöt eivät riitä takaamaan, että EU-maista ei päätyisi aseita ja sotilaskalustoa sellaisiin maihin, joissa niitä käytetään vakavien ihmisoikeusloukkauksien välineenä. Amnesty pelkää, että EU:n laajentuminen johtaa käytäntöjen höltymiseen entisestään.

EU:lla on vuodesta 1998 ollut asevientiä rajaavat käytännesäännöt, joita uudistetaan parhaillaan. Periaatteena on, ettei aseita saisi viedä maihin joissa niitä todennäköisesti käytetään ihmisoikeusloukkauksiin. Amnestyn raportin mukaan vientirajoituksissa on runsaasti vakavia aukkoja. Lisäksi ne eivät ole jäsenmaille juridisesti sitovia.

Suomelle ei moitteita

Suomi ei ole joutunut raportissa silmätikuksi. Sitä vastoin esimerkiksi Hollantia arvostellaan siitä, että se ei ole saanut hallintaan maan kautta kulkevaa asekauppaa, kuten panssaroitujen ajoneuvojen vientiä Israeliin. Britannia on puolestaan tulkinnut asevientikieltoa Kiinaan tavalla, joka sallii sen viedä aseiden valmistukseen käytettäviä osia. Italiassa taas erotellaan siviilien ja sotilaiden aseet. Siviiliaseen vientiin riittää paikallisen poliisin antama lupa ja italialaiset käsiaseet ovat laajasti käytössä Brasiliassa, missä aseellinen väkivalta on laajalle levinnyttä. Lisenssivalmistus on aiheuttanut ongelmia. Ranskalaisia helikoptereita ja osia, jotka on valmistettu Intiassa lisenssillä, on viety Nepaliin, missä armeija on ampunut siviilejä helikoptereista.

Uusien jäsenmaiden vientikäytännöissä on myös ongelmia. Tshekki ja Puola ovat myyneet käytöstä poistettavia aseita mm. Jemeniin, jonka tiedetään levittävän aseita edelleen muihin maihin. EU:ssa keskustellaan parhaillaan Kiinaan kohdistuvan asevientikiellon lopettamisesta ja useimmat maat näyttävät olevan valmiita siihen.

EU:n suurimmat aseviejämaat ovat Ranska, Saksa, Italia, Ruotsi ja Britannia, jotka yhdessä vastaavat noin kolmasosasta maailman aseviennistä. Laajentuneessa EU:ssa on kaikkiaan yli 400 pienaseita valmistavaa yritystä, lähes yhtä monta kuin Yhdysvalloissa. Kidutusvälinekauppa pysäytettävä

Kauppiaat syyniin

Amnestyn mielestä EU:n pitäisi valvoa tarkemmin asekauppiaiden toimintaa, asejärjestelmien osilla käytävää kauppaa sekä kauppaa välineillä, joita voidaan käyttää kidutukseen. Asevientisäännöt voitaisiin myös sitoa tiukemmin kansainvälisiin ihmisoikeusnormeihin ja niiden kunnioittamiseen. Lisäksi EU:n pitäisi ajaa kansainvälistä kieltoa valmistaa, myydä ja muuten levittää välineitä joita voidaan käyttää kidutukseen ja kuolemantuomioiden toimeenpanemiseen. Amnesty suosittelee lisäksi, että EU ryhtyisi ajamaan juridisesti sitovaa kansainvälistä sopimusta asekaupasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat