Mainos

Ammattisotilas johtaa nyt Jordaniaa

Jordanian uusi kuningas Abdullah nimitettiin vallanperijäksi vasta viime kuussa. Kuningas Hussein muutti tuolloin yllättäen vallanperimysjärjestystä syrjäyttäen veljensä Hassanin, jota hän syytti valtakeinottelusta ja kuninkaan asioihin sekaantumisesta.

Uusi kuningas on 37-vuotias panssarivoimien kenraali, jota ystävät kuvailevat konstailemattomaksi, energiseksi ja paljon töitä tekeväksi mieheksi. Hän valmistui Oxfordin yliopistosta vuonna 1984 pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Sen lisäksi hän on opiskellut Sandhurstin sotilasakatemiassa Britanniassa, Fort Knoxin sotilaskoulussa Yhdysvalloissa ja washingtonilaisessa Georgetownin yliopistossa.

Vallanperijäksi nimittämisensä jälkeen Abdullah on johtanut puhetta Jordanian hallituksen istunnoissa ja tavannut mm. Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Jordanialaislähteiden mukaan Abdullah on "yllättänyt läsnäolleet tiedoillaan kansainvälisestä politiikasta sekä Jordanian poliittisesta ja taloustilanteesta".

Abdullah on aiemmin tullut tunnetuksi hyvänä upseerina, jota myös alaiset kunnioittavat. Hänet ylennettiin täydeksi kenraaliksi vuonna 1998. Sitä ennen hänen sotilasarvonsa oli prikaatikenraali. Abdullahin sanotaan ymmärtävän hyvin Jordanian ongelmat luonnonvaroiltaan köyhänä maana. Uusi kuningas on mukana monissa kehityshankkeissa mm. matkailun alalla.

Isänsä tavoin Abdullahilla on lentolupakirja. Hän on myös innokas moottoriurheilija, joka on voittanut Jordanian rallin, ja harrastaa laskuvarjohyppyä ja sukellusta. Abdullah on naimisissa palestiinalaisperäisen jordanialaisen Rania al-Yassinin kanssa. Heillä on kaksi lasta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.