Mainos

Ammattisotilaiden älykkyydestä tingitään Espanjassa

Espanjan puolustusministeriö on joutunut alentamaan ammattisotilaiksi pyrkivien kriteerejä, koska maalla on vaikeuksia rekrytoida riittävästi sotilaita. Mm. sotilailta vaaditun älykkyysosamäärän alarajaa on laskettu reippaasti

Kriteerien laskeminen on aiheuttanut Espanjassa kiivasta keskustelua. Taustalla on Espanjan päätös luopua asevelvollisarmeijasta vuonna 2002. Ammattiarmeijan kooksi on suunniteltu 110 000 henkeä vuonna 2003. Kalliista mainoskampanjasta ja maan yli 15 prosentin työttömyydestä huolimatta halukkaita ei tahdo löytyä riittävästi.

Espanjan puolustusministeriö onkin tinkinyt ammattisotilaaksi haluavien vaatimuksista. Nyt sotilaiksi hyväksytään myös epäurheilulliset, likinäköiset ja koulun kesken jättäneet. Suurimman kiistan on kuitenkin aiheuttanut vaaditun älykkyysosamäärän alarajan pudottaminen. Ennen ammattisotilaiksi aikovilta vaadittiin älykkyysosamääräksi vähintään 90 mutta nyt alaraja on 70.

Espanjalainen psykologi Montserrat Baro varoittaa, että näin alhaiseen älykkyysosamääräarvoon jäävät ovat todellisia rajatapauksia, jotka reagoivat hitaasti eivätkä käsitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Aseellisessa konfliktissa heidän selviytymismahdollisuutensa olisivat hyvin heikot. Siviilielämässä tällaiset henkilöt sijoittuvat yleensä tiskaajan tai apulaissiivoojan kaltaisiin töihin.

Sotilaspsykologi Jose Luis Garcia Gutierrez vastaa, että ajokortinkin saa älykkyysosamäärällä 70. Aseiden käsittely on vaarattomampaa kuin auton ajaminen, hän sanoo. -Lisäksi vähemmän älykkäiden sotilaiden eduksi on laskettava, että he miettimättä tottelevat käskyjä, sotilaspsykologi toteaa.

(MTV3-STT-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja