Mainos

Ammattirikolliset tekevät Suomeen tuottoisia murtomatkoja

Poliisi epäilee Liettuasta Suomeen tulevien murtovarkaiden toimintaa järjestäytyneeksi.

Asuntomurtoja tehtailevia, lähinnä Baltian maista tulevia ulkomaalaisseurueita on liikkunut Etelä-Suomessa jo parin vuoden ajan. Kevään aikana ilmiö on levinnyt nopeasti koko maahan. Poliisi epäilee, että samat liettualaisseurueet ovat tehneet asuntomurtoja pitkin Suomea aina Rovaniemelle asti. Maakunnissa kevään aikana tehdyn jopa 130 asuntomurron tutkinta on keskitetty nyt Pohjois-Savon poliisiin.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha Korhonen kertoo olevan aihetta epäillä, että murtomatkoja Suomeen ohjaillaan Liettuasta käsin.

- Tästä ei ole varmaa tietoa. Mutta epäilys on, että tekijät ovat ammattirikollisia, Korhonen vahvistaa MTV:n uutisille.

Vangittuna on tällä hetkellä kaksi asuntomurroista epäiltyä seuruetta. Miehet ovat kotoisin samalta alueelta Liettuasta. He ovat kertoneet kuulusteluissa käsityksiään siitä, miten Suomessa kaikki on tarjottimella.

- Tänne on helppo tulla, täältä on helppo ottaa. Omaisuus on meillä ilmeisesti huonosti suojattua suhteessa esimerkiksi Liettuaan, Korhonen toteaa.

Taulutelevisiot jäävät paikoilleen

Seurueita on liikkeellä useita. Yhden onnistuneen murtoreissun tehneet tulevat todennäköisesti myös uudestaan.

Suomalaisista murtovarkaista ulkomaalaisseurueet eroavat siten, etteivät taulutelevisiot, kannettavat tietokoneet tai alkoholi yleensä kiinnosta. Lisäksi ulkomaalaisten, lähinnä Baltian maista tulevien, murtosarjat ovat laajoja verrattuna suomalaisten tekemiin yksittäisiin rikoksiin.

Liettualaisten tekemiin murtoihin ei yleensä liity väkivalta.

- On raportoitu ainoastaan pari käsirysyä, jos asunnossa onkin ollut joku kotona, eikä varas ole päässyt pakenemaan, kertoo rikoskomisario Korhonen.

Poliisin mukaan arvoesineet pyritään kuljettamaan yleensä Suomen rajojen ulkopuolelle. Suomen mittakaavassa vähäisiksi jäävistä saaliista saa isot rahat kotimaassa.

Poliisi, tulli ja rajavartiolaitos tekevät yhteistyötä tekijöiden kiinni saamiseksi.

Lue myös:

Katso Päivi Taljan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.