Mainos

Ammattiliitot uskovat ulkomaisen lakkotuen yleistymiseen

Suomalaisissa ammattiliitoissa arvioidaan, että työtaistelutuen saaminen ulkomailta yleistyy tulevaisuudessa talouselämän globalisoitumisen myötä.

Suomalaisten paperityöntekijöiden ulkomailta saama lakkotukilupaus on erittäin harvinaista Suomessa. Paperialan työtaistelutoimien mahdollinen laajeneminen ulkomaille onkin ensimmäinen kerta, kun ay-väki on saamassa työtaistelutukea myös ulkomailta.

Ruotsin paperiliitto ilmoitti alkuviikolla, että Stora Enson Ruotsin työntekijät aloittavat tukitoimet, jos paperialan neuvottelut eivät etene Suomessa. Myös UPM:n työntekijöille on luvattu tukea viidestä maasta.

Työntekijäliitoissa uskotaan kuitenkin, että tulevaisuudessa vastaavanlaisia tukitoimia nähdään useammin.

- Voisi kuvitella, että tämä on kansainvälistyvän talouden yksi ulottuvuus, että ay-liike lähtee konkreettisesti puolustamaan palkansaajien etuja myös rajojen ylitse, arvioi johtaja Matti Tukiainen SAK:sta.

Työnantajapuolella ammattilliittojen kansainvälistymiseen ja yhteiseen asian ajamiseen ei uskota. Ammattiliittojen puolella sen katsotaan olevan väistämätön seuraus yritysten kansainvälistymisestä.

- Kun meillä on yhteinen raha, ja bisness on hyvin eurooppalaistunut ja globalisoitunut, myös työelämän on pakko yhdenmukaistua eri maiden välillä - muuten menemme ihan hulluun tilanteeseen esimerkiksi suomalaisten kannalta, linjaa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

Yhteistoimilla ammattiliitot pyrkivät estämään työn siirtämistä maasta toiseen.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 06.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.