MTV Uutisten Huomenta Suomi -ohjelmassa vierailleet urheilupsykologit nostivat esille psykologisen valmennuksen merkityksen silloin kun pääkoppa ja kroppa ovat molemmat kovilla. He, sekä joukko muita alan vaikuttajia, kirjoittivat avoimen kirjeen, jonka MTV Uutiset julkaisee.
Huippu-urheilu on ollut viime aikoina paljon esillä. Kilpailumenestys vaatii kokonaisvaltaista osaamista, ja sattumallakin on osansa. Urheilupsykologinen työ on keskeisessä roolissa menestyksen takana – se auttaa vahvistamaan urheilijan psyykkistä kapasiteettia ja hyvinvointia sekä tukee toimijuuden kokemusta paineen alla.
Urheilupsykologinen työ voidaan tiivistää kolmeen osa-alueeseen: 1) valmennuskulttuurin kehittäminen, 2) vuorovaikutuksen vahvistaminen urheilijoiden, valmentajien ja asiantuntijoiden välillä, ja 3) yksilön hyvinvoinnin ja suorituskyvyn tukeminen.
Urheilupsykologinen työ liikkuu jatkumolla, jossa toisessa päässä on urheilijan suorituskyvyn vahvistaminen ja toisessa kliininen urheilupsykologia – mielenterveyden ongelmien hoitaminen ja vakavampien kriisien ratkominen. Työn sisältö ja lähestymistapa vaihtelevat kohderyhmän ja tilanteen mukaan.
Urheilupsykologian asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä eri tasoilla varmistaakseen, että jokaisella urheilijalla olisi tarvittavaa psyykkistä tukea matkalla kohti tavoitteitaan.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana suomalainen urheilupsykologia on kasvanut merkittävästi. Koulutusmahdollisuudet ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö ovat lisääntyneet, ja nykyään alalla toimii jo noin 70 ammattilaista.
Pariisin olympialaisissa ja paralympialaisissa oli enemmän urheilupsykologian asiantuntijoita kuin koskaan aiemmin. Kansainvälinen olympiakomitea edellyttää psyykkiseen turvallisuuteen erikoistuneita ammattilaisia jokaisessa joukkueessa, jotta urheilukulttuuri säilyy turvallisena ja kokonaisvaltaisesti hyvinvointia tukevana.
Urheilupsykologian asiantuntijoiden sertifiointi käynnistettiin Psykologiliiton toimesta vuonna 2013. Sertifikaatti varmistaa osaltaan, että urheilijat ja valmentajat saavat korkealaatuista psyykkistä tukea.
Valmentaja on urheilijan tärkein tukipilari arjessa. Urheilijan menestys ja hyvinvointi rakennetaan pitkäjänteisesti, päivittäisessä, psykologisesti turvallisessa valmennusvuorovaikutuksessa.
Siksi peräänkuulutammekin panostusta valmentajien jaksamiseen sekä koulutukseen. Urheilupsykologian asiantuntijat tekevät tärkeän työnsä valmentajien ja urheilijoiden tukena - rinnalla kulkien, mutta kuitenkin riittävän etäisyyden päässä.
Alakouluikäisten valmennuksessa korostetaan liikunnan iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nuorten urheilijoiden kohdalla psyykkinen valmennus on yhä keskeisempi osa arkea. Keskittyminen, psykologinen joustavuus ja vireystilan säätely kehittyvät lajitaitojen rinnalla.
Psyykkinen valmennus auttaa ottamaan tarvittavia askeleita kohti tavoitteellista kilpaurheilua. On kuitenkin tärkeää huomioida nuoren kehitysvaihe: ystävyyssuhteet, vapaa-aika ja mahdollisuus irrottautua urheilusta ovat kaikki yhtä tärkeitä kuin itse harjoittelu.
Huippuvaiheessa tulosten saavuttaminen vaatii sekä paineensietokykyä että psykologista joustavuutta. Samalla hyvinvoinnin on oltava jatkuvasti prioriteetti. Valmentajien työnohjaus ja moniammatillinen yhteistyö ovat keskiössä, ja urheilijoiden psyykkisen terveyden jatkuva seuranta on oleellinen osa huippuvalmennusta.
Huipputulosten saavuttamisen taustalla on aina monen eri tekijän yhteispeli. Psykologiset näkökulmat tuovat oman osansa valmennusprosessiin auttaen tavoitteiden ja menestyksen saavuttamisessa.
Urheilupsykologisen työn ydintä on käsitellä niin onnistumisia kuin epäonnistumisia, jolloin jatkuva oppiminen ja kehittyminen mahdollistuu. Parhaimmillaan urheilija saa jokaisesta kilpailusta uutta oppia ja intoa jatkaa – ja uskallusta heittäytyä uudelleen.
Paula Thesleff, Tatja Holm, Satu Kaski, Päivi Frantsi, Janica Järvepää, Terhi Lehtoviita ja Hannaleena Ronkainen
Kirjoittajat ovat sertifioituja urheilupsykologian ammattilaisia ja keskeisten suomalaisten urheiluorganisaatioiden sekä urheilupsykologian alan verkostojen edustajia. Kirjoittajat omaavat kokemusta lapsista ja nuorista huippu-urheiluun sekä toimivat keskeisinä tekijöinä maajoukkueissa, urheiluakatemioissa sekä yksityisellä sektorilla.