Ammattikoulutukseen 3000 uutta opiskelupaikkaa

Opetusministeri Henna Virkkusen mukaan hallitus päättää ensi viikolla 2 750 uuden ammatillisen koulutuspaikan perustamisesta.

Eilen päättyneessä kevään yhteishaussa 6 600 nuorta jäi ilman opiskelupaikkaa. Määrä on kaksinkertainen vuodentakaiseen verrattuna. Alueellisesti eniten opiskelupaikkapulaa on maan kasvukeskuksissa.

- Uudet opiskelupaikat jaetaan Hämeeseen, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan ja Uudellemaalle, jossa paljon nuoria jäi ilman jatko-opinto-paikkaa, Virkkunen kertoo MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Yhdeksännen ja kymppiluokan päättäneistä joka kymmenes on vailla jatko-opiskelupaikkaa.

Koulun voi aloittaa jo syksyllä

Uusien opiskelupaikkojen järjestymisestä on tavoitteena kertoa juhannuksen jälkeen. Eduskunta päätti tuhannesta uudesta opiskelupaikasta jo ensimmäisessä lisätalousarviossa vuoden alussa.

- Kolmannessa lisätalousarviossa on esitetty, että paikkoja lisättäisiin vielä 1 750:lla, täsmentää opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen yksikön johtaja Mika Tammilehto.

Kun lisäpaikat on päätetty, koulutuksen järjestäjät saavat ne hakuun jo elokuun alusta. Koulun voi aloittaa siis jo tulevana syksynä.

Yhteishaussa kouluun pyrkineet otetaan huomioon lisäpaikkoja jaettaessa. Paikkojen lisääminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lähes puolet paikkaa vaille jääneistä hakijoista voivatkin lunastaa syksyllä opiskelupaikan.

Lisäpaikkoja työelämän tarvealoille

Opetuksen järjestäjä itse päättää sen, mille aloille he lisäävät opiskelupaikkoja kouluissaan.

- Toiveena tietenkin on, että paikat jaetaan niille työelämän tarvealoille, Tammilehto sanoo.

Sosiaali- ja terveysala oli suosittu tämän kevään yhteishaussa. Tammilehdon mukaan lisäpaikkojen tarjoamisessa edellytyksenä on, että opetuksen laatu säilyy silti hyvänä.

Ammatillinen koulutus yhä suositumpaa

Suomalaiset nuoret hakeutuvat yhä useammin ammatilliseen koulutukseen perusopetuksen jälkeen. Nuorten arvostus käytännön ammatteja kohtaan on lisääntynyt.

- Trendi on jatkunut koko 2000-luvun. Työvoiman tarve ammatillisen koulutuksen aloilla onkin kasvanut. Nuoret ovat fiksuja huomaamaan sen, mille alalle kannattaa kouluttautua, sanoo Tammilehto.

Tammilehdon mukaan nuoret hakeutuvat viime kädessä silti niille aloille, joista he ovat kiinnostuneita.

Katso opetusministeri Henna Virkkusen haastattelu (Huomenta Suomi 17.6.2010)

Lue myös:

    Uusimmat