Ammattikouluissa ollaan huolissaan: Mistä opettajia vain vuodeksi? Hallitus lupaa palkkoihin lisää rahaa, mutta vain ensi vuonna

Hallitusohjelman kertaluontoisissa tulevaisuusinvestoinneissa listataan ensi vuodelle 80 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen. Vuoden 2021 ja 2022 tulevaisuusinvestointeihin ammatillisen koulutuksen opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen ei ole osoitettu resursseja.

Ammatillisten opettajien puheenjohtaja Jouko Karhunen pitää rahoituslisäystä oikeana suuntana.

– Alku on hyvä, mutta toivottavasti jatkuisi myös myöhemmin eikä jäisi vain hätäavuksi. Ei tällä vielä ammatillisen koulutuksen leikkauksia paikata.

Kahden viime hallituksen tekemien ammatillisen koulutuksen yli 300 miljoonan euron leikkaukset ovat johtaneet 1 600 opettajan irtisanomisiin.

– Ammatillisella puolella on se hyvä puoli, että opettajilla on joku perusammatti taustalla. Esimerkiksi rakennusinsinöörit ovat voineet työllistyä hyvin perusammattiinsa, Karhunen sanoo.

Se, miten helposti omaan perusammattiinsa palannut ja siinä työllistynyt, saadaan palaamaan vuoden ajaksi takaisin opettajaksi, on Karhusen mukaan haasteellista.

– Se on yksi huolenaiheistamme, että miten opettajia saadaan houkuteltua tulemaan vuoden mittaiseen työhön.

Karhusen mukaan suurin huoli alalla liittyy kuitenkin 80 miljoonan euron kohdentamiseen.

– Raha pitäisi laittaa opettajiin ja opinto-ohjaajiin, eikä muuhun henkilökuntaan, kuten työnohjaajiin. Isoin puute on lähiopetuksessa. Oppilaiden tarvitsee tietää, ei vain se miten tehdään vaan miksi tehdään, ja siihen tarvitaan pedagogisen koulutuksen saaneita kelpoisia opettajia.

Ainoastaan ensi vuoden summasta sovittu

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan kirjattuihin "kertaluontoisiin tulevaisuusinvestointeihin" sisältyy yhteensä 235 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen opetukseen.

Opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä opetuksen ja ohjauksen tukitoimiin on luvassa kertaluontoisesti ensi vuonna 80 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle tuli lisätalousarviolla 20 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Mika Tammilehdon mukaan tulevista summista on sovittu vasta ensi vuodelle luvattu 80 miljoonaa.

– Lopuista rahoista hallitus päättää seuraavissa talousarvioissaan.

Tammilehdon mukaan rahan kohdentamisessa on jätetty liikkumavaraa koulutuksen järjestäjille.

– Opetusta ja ohjausta, riippuu alueesta. Joissakin tilanteessa on perusteltua palkata ohjaajia ja jossain tilanteessa voi olla tarpeen esimerkiksi lisätä tuntiopettajien opetustunteja. Valtaosa rahoista tulee kuitenkin menemään opettajien palkkaukseen, vaikka sitä ei ole erikseen korvamerkitty.

Tammilehdon mukaan on vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida, mitä ”tulevaisuusinvestoinneilla” palkatuille ammatillisen koulutuksen opettajille tapahtuu siinä vaiheessa, kun rahat loppuvat.

– Seuraavalla hallituskaudella selviää sitten, miten mahdollisiin jatkomäärärahoihin suhtaudutaan.

Lue myös:

    Uusimmat