Mainos

Ammattikorkeakoulujen tulosrahoitukselle ehdolla kaksi perustetta

Ammattikorkeakoulujen tulosrahoitusta ehdotetaan jaettavaksi kahdella perusteella; yleisenä tulospalkkiona sekä huippuyksikkörahana. Tulosrahoitusta pohtinut työryhmä esittää, että huippuyksiköt valittaisiin joka toinen vuosi vuodesta 2000 alkaen. Tulosrahaa taas alettaisiin jakaa vuosittain jo ensi vuonna.

Tarkoituksena on muuttaa asteittain 30-40 prosenttia ammattikorkeakouluille maksettavasta ylimääräisestä valtionavustuksesta tulosperusteiseksi. Ylimääräistä tukea maksetaan vuoteen 2004 eli ammattikorkeakoulu-uudistuksen loppuun asti, ja myös nyt ehdotetut jakoperusteet olisivat voimassa siihen asti. Tulosrahaa olisi ensi vuonna jaossa arviolta 15 miljoonaa markkaa ja vuonna 2004 40 miljoonaa markkaa.

Yleisiin tuloskriteereihin kuuluisivat esimerkiksi tutkintojen suoritusaika sekä keskeyttämisaste, hakijoiden määrä ja valmistuneiden työllistyminen sekä kansainvälisyys ja sukupuolten tasa-arvo. Lisäksi arvioitaisiin kunkin ammattikorkeakoulun toiminta- ja uusiutumiskykyä.

Huippuyksiköitä valittaisiin kahdessa sarjassa: toisessa koulutuksen laadun mukaan, toisessa taas sen perusteella, miten oppilaitos on kehittänyt suhteitaan työelämään ja vaikuttanut alueensa kehitykseen. Tuloskisaa on tähän asti ollut vain yliopistoissa. Niiden tiedekunnat ja laitokset voivat pyrkiä tutkimuksen huippuyksiköiksi tai koulutuksen laatuyksiköiksi. Koulutuksen laatuyksikköjen yhteydessä valittiin tänä vuonna ensi kertaa myös aikuiskoulutuksen laatuyksiköt.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.