Mainos

Ammattikorkeakouluista hyvin työelämään

Ammattikorkeakouluista valmistuneet ovat työllistyneet hyvin, kertoo Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tuore tutkimus.

Tutkimuksen kohteena oli lähes 3000 tradenomia, insinööriä ja sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittanutta vuosilta 1997-2000. Paras työllistymisaste oli insinööreillä, joista 76 prosenttia sijoittui valmistuttuaan työelämään.

Työpaikan saaneista 69 prosenttia solmi vakituisen työsuhteen. Lähes yhtä hyvin sijoittuivat sosiaali- ja terveysalan tutkinnon suorittaneet, mutta heistä vain joka kolmas on vakituisessa työsuhteessa. Tradenomeista työllistyi 70 prosenttia, ja heistä vakituisesti kaksi kolmesta.

Tutkija Kristiina Korhosen mukaan kaupallisen koulutuksen saaneille on Etelä-Suomessa enemmän ja parempia työpaikkoja kuin muualla maassa. Insinöörien työllistymiseen ei asuinalue juuri vaikuttanut.

Yrittäjiksi kaupallisen tai insinöörikoulutuksen saaneista ryhtyi vain 3-4 prosenttia ja sosiaali- ja terveysalalta runsas prosentti. Asiantuntijatehtäviin sijoittuivat todennäköisimmin insinöörit, kun kaupalliselta ja sosiaali- ja terveysalalta valmistuneet aloittivat uransa suoritustason tehtävissä. Viimemainitut myös uskovat pysyvänsä suorittavissa tehtävissä, kun kaupallisen koulutuksen saaneista joka kolmas arveli ennenpitkää sijoittuvansa asiantuntijatehtäviin ja lähes joka viides piti todennäköisenä yrittäjän uraa.

Tutkinnon suorittaneet osoittautuivat suhteellisen tyytyväisiksi työhönsä, vaikka tuloissa nähtiin toivomisen varaa suhteessa työtehtäviin, asemaan ja työpanokseen. Useimmat olivat myös tyytyväisiä saamaansa koulutukseen, mutta insinöörit arvioivat saavuttamiaan valmiuksia muita ryhmiä kriittisemmin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.