Mainos

Ammattikalastajat vähentyneet - silakan kysyntä hiipunut

Kalastajien määrä on vähentynyt Suomessa tällä vuosituhannella kolmanneksella. Kalastajia on jäänyt eläkkeelle, ja samalla hylkeet ja monenlaiset rajoitukset ovat vieneet innon uusilta yrittäjiltä.

Etenkin silakkaa troolaavien kohdalla kyse on myös kotimaisen kysynnän nopeasta hiipumisesta. Ilman vientiä silakan troolaaminen elinkeinona kuihtuisi.

Suomessa on enää seitsemän ammattimaisesti troolaavaa alusta, joista kolme liikennöi Uudestakaupungista.

- Meidänkin kalastamme suurin osa menee Venäjälle ja Viroon ja vähenevässä määrin jää kotimaahan, sanoo Olympos-kalastusaluksen kapteeni Tommi Lindroth.

Sisävesillä ja merialueilla kalastajia on tätä nykyä noin 800. Kysynnän lasku ja hylkeet ovat tehneet alalle hallaa.

Yli kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa troolaavan Lindrothin mukaan myös alan ulkopuolelta tulevat rajoitukset syövät kannattavuutta.

- On kaasuputkea Suomenlahdella, ja meillä tuossa Fingridin sähkökaapeli, joka lähtee Pyhämaasta Ruotsin puolelle. Se rajoittaa kalastusalueita. Ja on tuulipuistoja, ja välillä otetaan moreenia. Sitten on kaikennäköisiä suojelualueita. Kaikki tämä rajoittaa silakan kutemista ja kalastusta.

Toivoa alan elinvoimaisuudesta pitää kuitenkin yllä se, että kalan kokonaiskulutus on Suomessa pysynyt ennallaan, vaaka vain on kallistunut tuontikalan puoleen.

Katso Jukka Painilaisen raportti Uudestakaupungista (Seitsemän uutiset 24.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.