Mainos

Ammattikalastajat mielenosoituksessa merellä

Pohjanlahden ammattikalastajat osoittivat tänään mieltään lohen pyyntirajoituksia vastaan. Esimerkiksi Pietarsaaren Ådön kalasatamasta lähti aamullaa lohenpyyntiin kymmenkunta alusta. Suomen ammattikalastajaliiton järjestämään tempaukseen otti osaa ammattikalastajia Raumalta Tornioon saakka.

Pietarsaaren edustalla lohta pyydettiin tänään uistimilla ja siikaloukuilla. Lohen ammattipyynti on sallittu Merenkurkussa vasta 20. kesäkuuta. Uistimella lohta sen sijaan saa pyytää ihan laillisesti, selvitti Suomen ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Göran Heinonen. Moni lohenpyyntiin lähteneistä kalastajista oli ostanut uistimen varta vasten tempausta varten. Myös siikaloukuilla voi pyytää lohta, jos heittää pyydykseen uineet lohet takaisin mereen.

Pohjanlahden kalastajat ovat raivoissaan siitä, että viime kesänä asetetun lohityöryhmän ehdottamat lievennykset pyynnin aikarajoituksiin eivät toteutuneet. Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) nimitti työryhmän sen jälkeen, kun Pietarsaaresta ja Porin seudulta oli lähdetty alkukesällä laittomaan pyyntiin. Lohikannat kestäisivät kalastajien mielestä nykyistä laajemman pyynnin. Meressä on niin paljon istutettua lohta, että kalat kuolevat meressä vanhuuteen ja saastuttavat ympäristöä, väittää kalastaja Guy Sandvik.

Osa lohista viskattiin takaisin mereen

Pietarsaaressa lohisaalis jäi tänään melko laihaksi. Muutama lohi tosin saatiin. Siikaloukuissa olleet lohet viskattiin takaisin mereen, uistimella vedetyt lohet pistettiin pakkaseen juhannusta varten. Kalastusaluksia valvottiin Pohjanlahden rannikolla tehostetusti. Asian tiimoilta pyydettiin vartiolentolaivueesta Turusta ylimääräinen vartiolento, kertoo komentajakapteeni Ari Haapakoski Pohjanlahden merivartiostosta. Helikopteri otti kyytiin kaksi kalastuksen valvojaa Kristiinankaupungista, jotka kartoittivat liikkeellä olleet kalastusalukset. Lisäksi alueen kolmella merivartioasemalla suoritettiin erityisvalvontaa.

Virkistyskalastajat: Kuluttajien ei pidä ostaa rauhoitettua lohta

Virkistyskalastajien järjestöt kehottavat kuluttajia välttämään rauhoitetun lohen ostamista. Tämän vuoksi olisi hyvä karttaa myynnissä olevaa kalaa, jonka pyytäjää, pyyntipaikkaa ja -päivämäärää ei ole ilmoitettu. Kalamiesten keskusliitto sekä Metsästäjä- ja kalastajaliitto muistuttavat, että lohenpyyntirauhoitukset on tarkoitettu luonnonlohen suojelemiseksi. Rauhoitusaikana ostettu Pohjanlahden lohi saattaa olla arvokas Tornionjoen emokala.

Virkistyskalastajajärjestöjen mielestä on valvottava tiukasti, että lohenkalastuksen rajoituksia noudatetaan: kalastuskurin ja järjestyksen on säilyttävä myös merialueella. Kalastusjärjestöjen mukaan ammattikalastus ei voi säilyttää uskottavuuttaan tai kuluttajien luottamusta, jos saalista pyydetään rauhoitettuna ja rauhoitusaikana.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.