Mainos

Ammattikalastajat häätäisivät merimetsot – viranomaiset jarruttelevat

Ammattikalastajien ja viranomaisten välinen kiista merimetsoista on kärjistymässä. Viranomaiset myönsivät tänä keväänä merimetsojen häirintä- ja ampumislupia selvästi viimevuotista vähemmän. Tiukkaa linjaa kaato- ja häirintälupien myöntämisessä perusteltiin sillä, että merimetso on EU-direktiivillä suojeltu laji.

Ammattikalastajat vaativat kuitenkin järeitä keinoja merimetsojen häätämiseksi tärkeiltä kalastusalueilta. Kalastajien mukaan merimetsot pienentävät saaliita ja rikkovat pyydyksiä.

– (Olisi otettava käyttöön) Kaikki konstit eli rei'ittäminen, pesien pudottaminen ja ampuminen, toteaa Airisto-Velkuan kalastusalueen isännöitsijä Timo Saarinen.

Tutkijat ja viranomaiset kaipaavat kuitenkin lisätodisteita merimetsojen haitoista.

– Jotta poikkeuslupa myönnetään, on selkeästi osoitettava vakavat haitat kalastukselle. Laajoja kannan hävityslupia ei ole mahdollista tässä tilanteessa antaa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos.

– Jos rankkoihin toimiin lähdetään, pitää myös olla selvä näyttö, että merimetso vaikuttaa kyseisen kalastajan saaliiseen.

Viime vuonna Suomessa pesi reilut 14 000 merimetsoparia. Kannan odotetaan kasvavan jopa kaksinkertaiseksi seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Kymmenen uutiset 20.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.