Mainos

Ammattijärjestöt ihmeissään IS:n listaamista palkkakuningattarista

Iltasanomat julkaisi tämän päivän lehdessään yli 200 ammatin listan aloista, joilla naisten palkkapussi on miehiä paksumpi. IS:n listauksessa on käytetty yksityisen sektorin sekä kunnallisten alojen ja valtion palkkatietoja. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen lukuihin.

Palkka-asiantuntija Mika Idman Tilastokeskuksesta kertoo, että vertailun kymmenen kärjessä on ammatteja, jotka ovat pääsääntöisesti palkansaajien lukumäärältään varsin pieniä.

– Näissä ammateissa yksikin henkilö ja yritys voi vaikuttaa keskiansioon aika paljon, joten palkkojen vertaaminen sukupuolten välillä ei ole mielekästä, Idman huomauttaa.

Myös palkansaajien määrä olisi Idmanin mielestä syytä mainita.

– Olisi myös hyvä, että mainittaisiin kuinka paljon palkansaajia kussakin ammattiryhmässä on, jotta saataisiin taustatukea tiedolle, Idman huomauttaa.

Idmanin mukaan on ammatteja, joissa naisten keskiansio on suurempi kuin miesten, mutta yli tuhansien eurojen eroja ei näidenkään ammattien palkkapusseissa hänen mukaansa ole.

Ammattijärjestöissä ihmetellään palkkakuningattaria

Esimerkiksi Journalistiliitossa kummastellaan IS:n uutisoimaa naistoimittajien suurempaa ansiota. Lehden mukaan naistoimittajat ja -taiteilijat tienaisivat yli 1300 euroa mieskollegoitaan enemmän. Ala on listattu ykköseksi palkkaerolistalla.

– Noin vuoden vanhassa jäsentemme keskuudessa tehdyn työmarkkinatutkimuksen tulos oli juuri päinvastainen. Tutkimuksen mukaan miesten keskimääräinen kokonaisansio oli tutkimusajankohtana 3548, kun taas naisten vastaava summa oli noin kahdeksan prosenttiyksikköä alempi eli 3229 euroa, kertoo päivystävä asiamies Sari Uusi-Rauva Journalistiliitosta.

Journalistiliiton tekemään tutkimukseen osallistui noin 1200 liiton jäsentä.

Uusi-Rauva kuitenkin huomauttaa, että toimittaja-nimike ei ole suojattu nimike, joten sen alla voi työskennellä muitakin kuin Journalistiliiton jäseniä.

Myös Tieteentekijöiden liitossa Iltasanomien juttu on hämmentänyt. Mieskollegoitaan toiseksi eniten IS:n listaukseen mukaan tienaisivat biologit, kasvi- ja eläintieteilijät. Näillä aloilla naisten palkkapussi olisi jutun mukaan 1177 euroa miehiä paksumpi.

Asiamies Marketta Honkanen Tieteentekijöiden liitosta sanoo, että heidän kesäkuun loppupuolella julkaistussa jäsenkyselyssä sukupuolen välinen ero palkkauksessa on erittäin merkittävä. Tosin ero tässäkin tapauksessa päinvastainen kuin mitä IS uutisoi.

Tieteentekijöiden liiton kyselyssä ilmeni, että miesten keskipalkka oli viime vuoden lopussa 3536 euroa kuukaudessa, kun naistieteentekijä puolestaan tienasi 3161 euroa kuukaudessa. Liiton aiempiin jäsenkyselyihin verrattuna miesten ja naisten palkkaero on kaventumisen sijaan lähtenyt jyrkkään kasvuun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.