Mainos

Amerin määräysvalta Britanniaan

Amer-yhtymän määräysvalta siirtyy brittiläiselle sijoittajalle 301 miljoonan markan osakekaupalla.

Amerin K-osakkeita omistavat neljä suomalaista järjestöä ovat tehneet tätä koskevan kauppasopimuksen sijoittaja Jonathan Bryan Guinnessin, kolmannen Lordi Moynen kanssa.

Guinness ostaa esisopimuksen mukaan yhteensä 1,1 miljoonaa Amerin K-osaketta. Osakkeen hinnaksi tulee noin 274 markkaa, kertoi K-osakkaita edustava toimitusjohtaja Heikki Kauppi Teknisten Akateemisten Liitosta. Osakekaupoilla Guinnessin omistukseen siirtyy 4,6 prosenttia Amerin osakkeista ja 58,4 prosenttia yhtiön äänivallasta.

Teknisten Akateemisten lisäksi osakkeita myyvät Helsingin Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunta, Suomen Ekonomiliitto sekä Maa- ja vesitekniikan tuki. Ennen kauppoja niiden osuudet K-osakkeista ovat 34 prosenttia, 25 prosenttia, 25 prosenttia ja 16 prosenttia.

Myyjät omistavat yhteensä 1990656 K-osaketta ja 748835 A-osaketta. Amerin äänivallasta niiden hallussa oli 90,5 prosenttia.
-Kauppaan liittyvien järjestelyjen ja osakevaihtojen toteuduttua nykyisille K-osakkaille jää 1639491 A-osaketta, jotka edustavat 6,9 prosenttia Amerin osakepääomasta ja 3,0 prosenttia yhtiön äänimäärästä, kertoi Kauppi.

Sitova sopimus osakejärjestelyistä on osapuolten mukaan tarkoitus saada valmiiksi viikon sisällä. Kaupin mukaan sopimuksen edellyttämät Amerin yhtiöjärjestyksen muutokset ja muut muotoseikat vaativat sen verran aikaa, että teknisesti kauppa päätetään lopullisesti heinäkuun aikana.

Guinness vaihtaa ostamistaan K-osakkeista 790000 osaketta A-osakkeiksi. Hänelle jää 310000 K-osaketta, jotka takaavat määräysvallan Amerissa. Guinness ilmoitti toteuttavansa osakevaihdon turvatakseen Amerin osakkeiden likviditeetin ja yhtiön pysymisen julkisesti noteerattuna yhtiönä.

Guinness on sitoutunut vaihtamaan K-osakkeensa A-osakkeiksi suhteessa yhden suhde yhteen. Vaihdon toteuttaminen edellyttää vielä Amerin yhtiöjärjestyksen muuttamista, koska voimassa oleva yhtiöjärjestys ei sisällä määräyksiä K- ja A-osakkeiden vaihdosta.

Amerin neljä hallitsevaa K-osakasta kaatoi tänään pidetyssä Amerin yhtiökokouksessa yhtiön hallituksen aiemman ehdotuksen K- ja A-osakkeiden vaihdosta. Ehdotus perustui osakkeiden vaihtosuhteeseen yksi K-osake 1,2 A-osakkeeseen. Hallituksen esitys kaatui runsaalla 20 miljoonalla äänellä, kun pääomistajat muuttivat kantansa Guinnessin kanssa sovitun kaupan vuoksi.

Yhtiökokoukselle tehty ilmoitus K-osakkeiden myynnistä sai joukon pienosakkaita siirtymään hallituksen esityksen taakse. Osakevaihtoa tukevia ääniä annettiin kuitenkin vain 55600. Suurin osa Amerin A-osakkeista on hallintarekisterissä olevien omistajien hallussa. Hallintarekisterissä olevien osakkeiden määrä on vajaat 15,3 miljoonaa. Niiden osuus Amerin osakepääomasta on 64,3 prosenttia ja äänivallasta 28,0 prosenttia.

Rekisteröityjä A-osakkeita on runsaat 5,7 miljoonaa. Niiden osuus osakepääomasta on 24,2 prosenttia ja äänivallasta 10,5 prosenttia.

Osakekaupat eivät vaikuta Amerin asemaan julkisesti noteerattuna yhtiönä. Amerin A-osakkeet noteerataan Helsingin ja Lontoon pörsseissä ja ADR-järjestelmän kautta Yhdysvalloissa. Amerilla oli viime vuoden lopussa yhteensä 14 827 osakkeenomistajaa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.