Mainos

Amerikkalaisviranomainen: Pohjois-Korea valmistelee ydinkoetta

USA:ssa uskotaan Phjois-Korean rakentavan katselupaikkaa ja täyttävän tunnelia. Molemmat ovat selkeitä merkkejä maanalaisen ydinkokeen valmistelusta.

Yhdysvaltain Japanin-suurlähettilään Thomas Sciefferin mukaan Pohjois-Korea valmistautuu ydinkokeen tekemiseen.

Tiedotusvälineet ovat tähän asti kertoneet mahdollisesta ydinkokeesta nimettömiin lähteisiin viitaten. Etelä-Korea on suhtautunut tietoihin epäillen.

New York Times kertoi viime perjantaina, että tiedustelusta perillä olevat amerikkalaisviranomaiset uskoivat Pohjois-Korean rakentavan katselupaikkaa ja täyttävän tunnelia. Molemmat ovat selkeitä merkkejä maanalaisen ydinkokeen valmistelusta. Lehtitietojen mukaan Pohjois-Korea olisi valmis ydinkokeeseen kesäkuussa.

Pohjois-Korea sanoi aiemmin keskiviikkona lopettaneensa käytettyjen ydinpolttoainesauvojen poistamisen Yongbyonin ydinlaitoksesta. Sauvoja voidaan käyttää ydinpolttoaineen tuottamiseen ydinpommeja varten.

- Olemme onnistuneesti päättäneet lyhyessä ajassa 8000 polttoainesauvan siirtämisen viiden megawatin ydinvoimalasta, Pohjois-Korean ulkoministeriön edustaja sanoi maan virallisen uutistoimiston mukaan.

Yongbyonin ydinvoimalaitos suljettiin vuonna 1994 Yhdysvaltain kanssa tehdyllä sopimuksella, joka kaatui vuonna 2002. Pohjois-Korea on boikotoinut kuuden maan neuvotteluja ydinohjelmastaan lähes vuoden, ja helmikuussa maa ilmoitti, että sillä on ydinpelote Yhdysvaltain vihamielisyyttä vastaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.