Mainos

Amerikkalaisvaltuuskunta järkyttyi Pohjois-Korean köyhyydestä

Pohjois-Korea on tehnyt suurimmalle maassa koskaan vierailleelle amerikkalaisvaltuuskunnalle selväksi, ettei kommunistivaltiolla ole mitään aikeita muuttaa talousjärjestelmäänsä, kertoivat Yhdysvaltain edustajat. Pohjoiskorealaiset kehottivat myös Yhdysvaltoja luopumaan Pohjois-Korean vastaisista pakotteistaan.

Yhdysvaltain kongressin seitsemän jäsentä vieraili Pohjois-Koreassa kolmen päivän ajan lauantaista maanantaihin. Yksi valtuuskunnan jäsenistä, demokraatti Nancy Pelosi kuvasi tiistaina maassa vallitsevaa tilannetta tragediaksi. Pelosi kertoi uskoneensa, että hän oli aiemmalla vierailullaan Haitissa nähnyt jo maailman pahinta köyhyyttä, mutta Pohjois-Koreassa oli hänen mukaansa ruokapulan lisäksi myös "hengen köyhyyttä". Ihmiset eivät hymyilleet ja he olivat haluttomia kommunikoimaan, amerikkalaiset kertoivat.

Valtuuskunnan mukaan ruokaa näytti olevan poliittiselle eliitille ja armeijalle, mutta ei naisille, lapsille ja maaseudun köyhille perheille. Amerikkalaisia ei päästetty käymään ruokapulan pahiten koettelemilla alueilla, mutta he sanoivat kuitenkin pitävänsä tilannetta erittäin vakavana.

Valtuuskunta lensi tiistaina Souliin kertomaan vierailustaan Etelä-Korean edustajille. Amerikkalaisten mukaan Pohjois-Korean johtajat eivät halua käydä suoria neuvotteluja Etelä-Korean nykyjohdon kanssa vaan he odottavat ensin joulukuussa Etelä-Koreassa pidettävien presidentinvaalien tuloksia.

Koreoiden, Yhdysvaltojen ja Kiinan edustajat eivät onnistuneet pääsemään viime viikolla New Yorkissa yksimielisyyteen varsinaisten rauhanneuvotteluiden aloittamisesta.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.