Mainos

Amerikkalaistutkimus: ruotsalaiset NATO-myönteisiä

Yhdysvaltain tiedotustoimiston (USIA) teettämän mielipidemittauksen mukaan enemmistö ruotsalaisista kannattaa Ruotsin liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi. Ruotsissa tutkimuksen tulos samoin kuin sen tekijä ja tekotapa ovat herättäneet hämmästystä.

USIA:n mukaan 55 prosenttia Ruotsin Gallupin haastattelemista tuhannesta ruotsalaisesta tukee Nato-jäsenyyttä. Vain 26 prosenttia haluaa pitää Ruotsin liittoutumattomana. Liittoutumattomuuden sijaan 66 prosenttia haastatelluista haluaisi jonkinlaiset turvallisuusjärjestelyt muiden maiden tai järjestöjen kanssa. 27 prosenttia pitäisi parhaimpana vaihtoehtona jonkinlaista yhteistyösopimusta Euroopan maiden, Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, kun taas 20 prosenttia asettaisi Naton etusijalle.

Kun haastatelluilta kysyttiin, mitkä järjestöt kykenevät hoitamaan Euroopan ongelmia, 68 prosenttia kertoi asettavansa uskonsa YK:hon. 51 prosenttia luotti Natoon. EU ei saanut luottamusta: enemmistö eli 52 prosenttia kertoi, etteivät he usko EU:hun.

Ruotsalaisten virallisten lähteiden mukaan amerikkalaisten teettämä kysely oli otokseltaan huomattavan pieni ja siinä oli selviä heikkouksia. Esimerkiksi luvut haastateltujen puoluekannoista ovat ristiriidassa muiden samaan aikaan tehtyjen mielipidemittausten lukujen kanssa.
-Me lähdemme siitä, että jos Ruotsi tekisi vastaavia mittauksia amerikkalaisten kansainvälisistä sitoumuksista, Yhdysvallat ottaisi ne nyt ilolla vastaan, yksi lähde sanoi sarkastisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.