Mainos

Amerikkalaistutkijat: Irakin sota maksaa yli biljoona dollaria

Tutkimuksen mukaan amerikkalaiset kotitaloudet joutuisivat rahoittamaan sotaa jopa 10 000 dollarilla.

Columbian ja Harvardin yliopistojen taloustieteilijät Joseph Stiglitzin ja Linda Bilmes arvioivat, että operaatio maksaa yli biljoona dollaria eli miljoona miljoonaa, vaikka se loppuisi vuoteen 2010 mennessä. Näin amerikkalaiset kotitaloudet joutuisivat rahoittamaan sotaa keskimäärin 10 000 dollarilla.

Puheenaiheeksi Nobel-palkitun Stiglitzin ja Bilmesin alkuvuodesta julkistama tutkimus on noussut, kun New York Times -lehti kertoi siitä. Aihe on ikävä presidentti George W. Bushin hallinnolle, joka yrittää valaa amerikkalaisiin uskoa Irakin operaation oikeutuksesta.

Ulkoministeri Condoleezza Rice piti viikonvaihteen tv-haastattelussa "täysin mahdollisena", että Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen määrää vähennetään ensi vuonna merkittävästi. Bush arveli kuitenkin viime viikolla, että lopullinen päätös Irakissa olevista amerikkalaissotilaista siirtyy hänen seuraajalleen.

Haavoittuneiden hoito maksaa

Irak on tähän mennessä maksanut amerikkalaisille noin 250 miljardia dollaria. Stiglitz ja Bilmes ovat ottaneet laskelmiinsa mukaan myös useita sellaisia tekijöitä, joita näissä luvuissa ei ole huomioitu.

Pysyvästi haavoittuneiden hoito- ja eläkekustannukset ovat suuret. Tähän mennessä jo yli 7 000 amerikkalaista on saanut Irakissa vakavia vammoja.

Armeijan varusteita ja ammuksia kuluu nyt suuria määriä ja joukkojen siirtäminen sekä kotiuttaminen maksaa miljardeja. Irakissa on yli 130 000 amerikkalaissotilasta, ja joukko-osastoja kalusteineen kuljetetaan jatkuvasti Atlantin yli.

Uusien sotilaiden rekrytoiminen maksaa sekin melkoisesti. Irakiin on niin vaikea saada houkuteltua sotilaita, että rekrytoijille maksetaan jopa 40 000 dollarin bonuksia.

Marshall-apua ja sosiaaliturvaa 75 vuodeksi

Tutkijat ottavat arvioihinsa mukaan myös vaikeammin määriteltäviä kustannuksia kansantaloudelle. Sellaisia ovat muun muassa öljyn hinnanvaihtelut ja sodan takia otetun ulkomaanvelan korot.

Jos rahat olisi sotatoimien sijasta pistetty rauhanomaisiin toimiin, niillä olisi tutkijoiden mukaan luotu "mega-luokan" Marshall-apuohjelma Lähi-itään.

Kotimaassa niillä olisi Stiglitzin ja Bilmesin mielestä pelastettu amerikkalainen sosiaaliturva, jonka romahtamisesta Bush on puheissaan varoittanut. Tutkijat arvioivat, että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä turvattaisiin 560 miljardin dollarin investoinneilla seuraaviksi 75 vuodeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.