Mainos

Amerikkalaisten äänestysinto koetuksella Sandyn tuhojen takia

Yhdysvaltoja murjonut hirmumyrsky Sandy on pannut äänestyssuunnitelmat uusiksi pitkin itärannikkoa. Äänestyspaikkoja on siirrelty, äänestysalueita yhdistelty ja jopa sähköpostiäänestys voi olla paikoin mahdollista.

Esimerkiksi New Yorkissa uusi äänestyspaikka pitäisi löytää vielä 143000 asukkaalle. Se on yhtä paljon väkeä kuin koko Oulussa. Ainakin kuutisenkymmentä äänestyspaikkaa on jouduttu siirtämään kulkuongelmien tai sähkökatkojen takia.

New Jerseyssä on jouduttu menemään vielä pidemmälle. Viranomaiset ovat viime tingassa ryhtyneet myöntämään äänestyslippuja, jotka voi toimittaa vaaliviranomaisille faksilla tai joiden avulla valintansa voi ilmoittaa sähköpostin välityksellä jos mikään muu ei onnistu. Lisäksi osavaltion asukkaat saavat poikkeuksellisesti äänestää muualla kuin omalla äänestysalueellaan.

Newjerseyläiset Jeanne ja Jeffrey Bland olivat lähteneet sähköttömästä ja osittain veden turmelemasta talostaan Marylandiin.

– Meille on järjestetty mahdollisuus äänestää täällä. Äänestämme ehdottomasti ja olemme jonossa heti ensimmäisenä aamulla, he sanoivat.

Blandit ovat erittäin tyytyväisiä siihen, miten presidentti Barack Obama on auttanut myrskytuhoaluetta.

– Äänestämme silti Romneya.

Ennakkoäänestys ruuhkautui

Äänestyssääntöjen venyttäminen aiheuttaa viivästyksiä ääntenlaskussa ja tuloksien julkistamisessa. Ilman tietoliikenneyhteyksiä olevilta äänestyspaikoilta tuloksia ei saada toimitettua eteenpäin.

Esimakua vaikeuksista on jo saatu ennakkoäänestyksessä. Floridassa jonot ovat olleet valtavia ja odotusajat jopa seitsemän tuntia. Demokraatit nostivat asiasta metelin ja paikoin äänestysaikaa on jatkettu.

Ennakkoon on äänestänyt noin 30 miljoonaa ihmistä 34 osavaltiossa ja pääkaupunki Washingtonissa. Esimerkiksi Utahissa lähes joka kolmas äänioikeutettu äänesti ennakkoon.

Ennakkoäänestys on mielipidemittausten mukaan suosinut Obamaa, mutta varsinaisena äänestyspäivänä uurnille menevistä enemmistö aikoo antaa äänensä Mitt Romneylle.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.