Mainos

Amerikkalaistalebanille 20 vuotta vankeutta

Amerikkalaissyntyinen taleban-taistelija John Walker Lindh on tuomittu pitkään vankeuteen Virginiassa järjestetyssä oikeuden istunnossa.

Amerikkalaistalebani John Walker Lindh tuomittiin myöhään eilen Suomen aikaa 20 vuodeksi vankilaan. Tuomio julistettiin Alexandriassa Virginiassa järjestetyssä oikeuden istunnossa.

Lindh puhkesi ennen tuomion julistamista kyyneliin sanoen, että hän katuu liittymistään Taleban-liikkeeseen ja tuomitsee terrorismin. 21-vuotiasta Lindhiä uhkasi aiemmin jopa elinkautinen vankeustuomio, mutta hän vältti sen tekemällä heinäkuussa syytesuojasopimuksen syyttäjän kanssa.

Amerikkalaisten mediatietojen mukaan presidentti George W. Bush antoi henkilökohtaisesti suostumuksensa syyttäjäpuolen ja Lindhin asianajajien kanssa solmitulle sopimukselle. Sopimuksen mukaan syyttäjä luopui useimmista syytteistä Lindhiä vastaan. Jäljelle jäivät vain syyte Talebanin auttamisesta ja ase kädessä taistelemisesta Talebanin riveissä.

Yhdysvalloissa monet pitävät Lindhiä maanpetturina. Oikeusministeri John Ashcroft sanoi, että Lindh oli kaiken aikaa pysynyt lojaalina terroristeille.
Sääliä Lindhiä kohtaan ilmaisi sen sijaan presidentin isä, entinen presidentti George Bush. Hänen mukaan Lindh oli "harhautunut miesparka". Bush viittasi myös Lindhin perhetaustaan, hyvinvoiviin hippivanhempiin, jotka ristivät poikansa John Lennonin mukaan.

Kalifornialainen Lindh kääntyi islamilaisuuteen 16-vuotiaana. Vanhemmat tukivat Lindhiä, joka oli ottanut nimen Suleyman al.Lindh, ja maksoivat tämän islamilaisuusopinnot Jemenissä ja Pakistanissa. Pakistanista Lindh matkusti oman kertomansa mukaan toukokuussa 2001 Afganistaniin, missä hän oli koulutuksessa Osama bin Ladenin johtaman al-Qaida-liikkeen leirillä.

Yhdysvallat pitää bin Ladenia 11. syyskuuta Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen suunnittelijana. New Yorkissa, Washingtonissa ja Pennsylvaniassa tehdyissä terrorihyökkäyksissä sai surmansa noin 3000 ihmistä.

Syytteiden perustana lehtihaastattelu

Syytteet Lindhiä vastaan nojautuivat pääasiallisesti lehtihaastatteluun, jonka hän antoi ollessaan jo amerikkalaisten vankina. Lindhin puolustusasianajajat ovat aiemmin sanoneet, että Lindh antoi lausuntonsa painostuksen alaisena ja että hänet oli huumattu ja että hän kärsi aliravitsemuksesta ja unen puutteesta.

Piirioikeudelle jättämässään kirjelmässä Lindhin asianajajat tähdensivät myös, että Lindhille ei ollut ilmoitettu hänen "Miranda-oikeuksiaan", ts. häntä ei ollut varoitettu, että hänellä oli oikeus pysyä vaiti ja oikeus saada puolustusasianajaja.

Pitkää vankeustuomiota odottavat puolustusasianajajat ovat jo jättäneet oikeudelle kirjelmän, jossa he pyytävät, että Lindh saisi kärsiä tuomionsa Kaliforniassa lähellä kotiaan olevassa vankilassa. Puolustusasianajajien mukaan Lindh ei ole terroristi eikä ollut edes koskaan ampunut aseellaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.