Mainos

Amerikkalaissotilaita syytetään varastelusta Irakissa

Amerikkalaissotilaita syytetään varastelusta kotietsintöjen yhteydessä Irakissa. USA:n joukot ovat ratsanneet Irakin miehityksen aikana tuhansia koteja.

Irakilaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan moni irakilainen on valittanut amerikkalaissotilaiden varastavan kotietsintöjen yhteydessä rahaa ja arvoesineitä.

- Kyse on valtavasta ongelmasta. Melkein kaikilla on jotain sanottavaa kullasta, rahasta ja muista arvoesineistä, jotka ovat kadonneet eivätkä he usko saavansa (arvoesineitä) takaisin, Irakin ihmisoikeusjärjestön lakimies Adel Alami kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa kotietsintöihin viitaten.

Yhdysvaltain joukot ovat ratsanneet Irakin miehityksen aikana tuhansia koteja etsiessään "liittouman vastaisista toimista" epäiltyjä irakilaisia. Armeijan mukaan kotietsinnöissä on takavarikoitu varoja, joita olisi voitu käyttää liittouman vastaisten iskujen rahoittamiseen.

Varkaustapaukset ovat liittouman tiedottajan mukaan "erittäin harvinaisia". Takavarikoiduista varoista on tiedottajan mukaan aina annettu kuitti. Alamin mukaan moni kotietsinnän kohteeksi joutunut on kertonut, ettei hän ole saanut kuittia. Christian Peacemaker Teams -järjestön koordinaatorin Stewart Vriesingan mukaan varkaudet ja takavarikot ratsioiden aikana ovat hyvin yleisiä.

- Sotilaat eivät näytä ymmärtävän, että irakilaisten tapana ei ole käyttää pankkeja -- monet ihmiset pitävät melko suuria rahasummia kotona, hän kertoi.

Hänen mukaansa irakilaisilta on viety rahaa niin paljon, että sillä on vakavia sosiaalis-taloudellisia seurauksia. Hän arvioi, että valtaosa - yhdeksän kymmenestä - kotietsinnöistä kohdistuu syyttömiin siviileihin. Jos väärinkäytöksistä valitetaan liittoumalle, lopulta vastakkain on irakilaisepäillyn ja amerikkalaissotilaan sana:

- Jos epäilykselle on vähääkään sijaa, irakilaisen otaksutaan valehtelevan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.