Mainos

Amerikkalaissotilaille mittava palkankorotus

Yhdysvalloissa puolustusmenoja on nostettu ensi kerran sitten kylmän sodan päättymisen ja samalla armeijan palveluksessa olevat saavat reilun palkankorotuksen.

Presidentti Bill Clinton on allekirjoittanut 289 miljardin dollarin eli noin 1 600 miljardin markan puolustusbudjetin, jossa armeijan palveluksessa oleville annetaan lähes viiden prosentin palkankorotus ja samalla parannetaan eläke-etuja. Palkankorotus on suurin lähes 20 vuoteen.

Puolustusbudjetti paisui suuremmaksi kuin mitä presidentti Clinton alun perin halusi: hänen budjettiesityksensä oli noin 280 miljardia dollaria. Republikaanit halusivat kuitenkin lisätä talousarvioon lisävaroja mm. aseistuksen uusimiseen. Palkankorotukset olivat välttämättömiä, sillä Yhdysvaltain armeijalla on ollut viime vuosina suuria vaikeuksia saada värvättyä riittävästi uutta väkeä asepalvelukseen. Maa on hyvässä taloudellisessa tilanteessa eikä sotilasaura houkuttele nuoria. Armeija ei osaa myöskään vedota oikealla tavalla nykynuoriin saadakseen heidät innostumaan armeijan antamista mahdollisuuksista.

Kylmän sodan päättyminenkin on vähentänyt kiinnostusta asepalvelukseen. Jotkut aselajit, mm. maavoimat ja laivasto ovat joutuneet turvautumaan laajoihin mainoskampanjoihin saadakseen alokaskiintiönsä täyteen. Ainoastaan merijalkaväki vetoaa nuoriin edelleen eliittijoukkojen maineellaan ja sinne onkin ollut runsaasti hakijoita.

Puolustusministeriön mukaan palkankorotukset purivat kuitenkin välittömästi ja lähes kaikki aselajit saivat kiintiönsä täyteen. Ainoastaan ilmavoimat ei onnistunut värväämään riittävästi uusia tulokkaita, siitäkin huolimatta että palkankorotuksia suunnattiin erityisesti ilmavoimien tekniselle henkilökunnalle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.