Mainos

Amerikkalaissotilaat laitettiin sukset jalassa hyiseen veteen

2:23

Amerikkalaissotilaat harjoittelevat talvisodankäyntiä Virossa.

Parikymppisen newyorkilaisen sotamies Ignatsion kasvoilta paistaa kauhunsekainen hermostuneisuus, kun hän katsoo avantoa Läsnan sotilasharjoitusalueen lammen rannalla.  

- Tuonneko pitää hypätä? En osaa edes kunnolla uida. Enkä varsinkaan jääkylmässä vedessä vaatteet ja täyspakkaus päällä, hän kauhistelee.

Mutta mentävä on, kun majuri käskee. Amerikkalismajuria säestävät virolaissotilaat.

- Next! Go ahead! Seuraava! Ala painua!

Eikä avantoon mennä saunasta eikä edes lämpimästä kopista, vaan hyytävästä pakkasviimasta sukset jalassa. Mutta amerikkalaissotilaat haluavat näin osoittaa, että Viron puolustaminen onnistuu heiltä myös talviolosuhteissa.

Siitä virolaiset ovat mielissään, sillä Viron huoli turvallisuudestaan kasvaa sitä enemmän, mitä lähemmäksi Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaiset tulevat.

Viro kauhistui Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikaan senaattori Newt Gingrichin lausuntoa, jonka mukaan Viro on Pietarin esikaupunkialuetta. Viro onkin Baltain maista ainoana maksanut kuuliaisesti yli 2 % bkt:staan maanpuolustukseen, jotta myös tuleva presidentti jatkaa Naton turvatakuitaan.

Presidentti Barack Obama halusi nopeutaa omalta osaltaan vuonna 2014 lupaamiensa 3000 amerikkalissotilaan tuloa Baltiaan ja Puolaan. Ensimmäiset joukot ovat jo saapuneet maahan.

Viron uusi hallitus hyväksyi puolestaan eilen puolustusyhteistyösopimuksen, joka takaa mm. sotilaiden perheiden oikeudellisen aseman mm. koulutuksen  ja terveyspalvelujen osalta. Italiasta noin puoli vuotta sitten Viroon tulleet amerkkalaissotilaat ovat olleet varsin tyytyväisiä komennukseensa.

- Tämä on minut 20-vuotisen armeijaurani kohokohta.Tämä on uskomaton kokemus, eikä missään muualla voi tehdä sellaista kuin täällä. Vaimoni piti minua jo hulluna, kun kerroin saunakokemuksistani, mutta tämän nähdessään hän vain vakuuttuu siitä yhä enemmän, sanoo Pohjois-Carolinasta kotoin oleva luutanantti Mike Klapper.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.