Mainos

Amerikkalaissenaattorit vaativat vallanvaihtoa Iraniin

Republikaaneja ja demokraatteja edustava kongressin jäsenten ryhmä on vaatinut kongressilta toimia Iranin nykyisen hallituksen syrjäyttämiseksi. Ryhmän mukaan Iran on samanlainen uhka kuin Irak.

Republikaaneja ja demokraatteja edustava kongressin jäsenten ryhmä on tänään vaatinut kongressilta toimia uuden hallituksen valtaan saamiseksi Iranissa.

Lainsäätäjät sanovat Iranin olevan terrorismin vastaisessa sodassa yhtä suuri tai suurempi uhka kuin Irak.

Kansasin republikaanisenaattori Sam Brownback ehdottaa asiasta päätöslauselmaa. Hänen mielestään globaalissa sodassa "terrorismin syöpää" vastaan pitäisi seuraavaksi ottaa tähtäimeen Iran.

Brownbackilla on tukenaan kaksi demokraattipoliitikkoa, oregonilainen senaattori Ron Wyden ja kalifornialainen edustajainhuoneen jäsen Tom Lantos.

Kongressin jäsenten mukaan heidän ehdotuksensa heijastaa presidentti George W. Bushin Iranin-politiikassa tapahtunutta muutosta päästä suoraan yhteyteen Iranin kansan kanssa ohi presidentti Mohammad Khatamin.

Päätöslauselmaa ehdottaneiden mielestä Iranilla uskotaan olevan ydinaseita kolmen-viiden vuoden kuluttua. -Luulen, että hallitus ja me olemme samalla aaltopituudella uuden, tuoreen Iranin-politiikan kehittämiseksi, Wyden sanoo.

Bushin hallitus on tähän saakka suunnannut huomionsa Irakiin ja uhannut sotatoimilla presidentti Saddam Husseinin kukistamiseksi.

Brownback, Wyden ja Lantos sanovat, ettei heidän päätöslauselmansa vaadi sotatoimia Irania vastaan. Heidän mukaansa Iranin nykyhallituksen legitimointi sen sijaan tukahduttaa "aitojen demokraattisten voimien" kasvun mahdollisuudet. Yhdysvaltain tulisi heidän mielestään pyrkiä "aidosti demokraattiseen hallitukseen" Iranissa.

Valkoinen talo kiisti aiemmin tällä viikolla, että se olisi luopumassa monivuotisista toimista yhteistyön aikaansaamiseksi Khatamin kanssa. Painopiste tulee presidentin avustajien mukaan kuitenkin jatkossa olemaan yhteyksien luomisessa Iranin kansaan.

Iran kuuluu Bushin mukaan Irakin ja Pohjois-Korean ohella "pahan akseliin". Yhdysvaltain hallitus syyttää Irania joukkotuhoaseiden kehittelystä ja Afganistanista paenneiden al-Qaidan taistelijoiden suojelusta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.