Mainos

Amerikkalaislentäjät vaativat aseita ohjaamoon

Yhdysvaltain liikennelentäjien liitto haluaa aseistaa lentäjät ja lisätä ohjaamoiden turvatoimia.

Lentäjät haluavat linnoittautua ohjaamoon.

Yhdysvaltain suurin liikennelentäjien liitto (ALPA) haluaa, että lentäjät varustettaisiin aseilla. Liiton mukaan aseen kantoon vaadittaisiin tiukka ennakkoseula ja koulutus, eikä aseita suinkaan jaettaisi kaikille halukkaille.
Yhdysvaltain lentoliikennehallinnon sääntöjen mukaan aseiden vienti ohjaamoon on kielletty.

Lentäjäliiton johtaja, lentokapteeni Duane Woerth, suomii ilmailualaa siitä, että se on ollut tuudittautuneena väärään turvallisuuden tunteeseen.

-Meidän on korvattava tämä väärä turvallisuuden tunne oikealla turvallisuuden tunteella, hän vaatii.

Duanen mukaansa koneissa voitaisiin vaaratta käyttää sellaisia erikoisammuksia, jotka eivät vaarantaisi lentokonetta ja sen paineistusta. Tietynlaiset tainnutusaseet voisivat tulla myös kyseeseen.

ALPA-liittoon kuuluu 67 000 lentäjää 47 lentoyhtiöstä sekä Yhdysvalloista että Kanadasta.

Kaappaajat taltutettava

Kehitteillä on myös uudentyyppisiä ovia ohjaamoon. Niitä ei voitaisi avata ulkoapäin väkisin, ja ne olisivat täysin luodinkestäviä.

Liiton mukaan koneet miehistön pitää olla valmis tappamaan mahdollinen itsemurhakaappaaja. Tähän saakka periaatteena on ollut se, että kaappaajan vaatimuksiin taivutaan ihmishenkien säästämiseksi. Nyt suositellaan taistelua ja jopa matkustajien osallistumista kaappaajien taltuttamiseen.

Lisäksi mietitään, pitäisikö lennoille ottaa mukaan turvamiehiä.

Käsimatkatavaroiden kieltoa mietitään

Myös lentokenttäturvallisuus on edelleen huolenaihe ja siihen mietitään parannuksia. Käsimatkatavarakielto on yksi mahdollisuus, joka nopeuttaisi turvatarkastuksia.

Samoin harkitaan sitä, että paikkoja koneisiin ei jaettaisi enää viikkoja etukäteen varausten yhteydessä.
Kaksi viikkoa siten tapahtuneiden terrori-iskujen tutkijat ovat sitä mieltä, että kaappauksissa käytetyt veitset ja leikkurit oli mahdollisesti kuljetettu koneeseen ennalta etukäteen sovituille paikoille.

Lentoasemilla työskentelevien taustaselvityksiä halutaan tehostaa entisestään. Samaan aikaan mietitään sitä, pitäisikö kaikkien kenttien turvajärjestelmä siirtää liittovaltion viranomaisten vastuulle.

Lisääntyneistä turvatoimista huolimatta amerikkalaiset välttävät lentämistä. Koneet ovat puolityhjiä, vaikka vuoroista on karsittu 20-30 prosenttia.

(MTV3-STT)

Katso myös Mika Hentusen raportti aiheesta (Huomenta Suomi 26.09.2001)
Finnairissa ajatus lentäjien aseistamisesta ei ensikuulemalta herätä innostusta. Finnairin pääjohtaja Keijo Suila sanoo vierastavansa sellaista ajatusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.