Mainos

Amerikkalaislehti: Yhdysvallat ennaltaehkäisevien iskujen politiikkaan

Yhdysvallat aikoo valmistella syksyyn mennessä virallisesti käyttöön otettavaksi politiikan, jonka mukaan terroristeja ja vihamielisiä valtioita vastaan hyökättäisiin "ennaltaehkäisevästi", kertoo Washington Post -sanomalehti virkamieslähteisiin nojautuen. Lehden mukaan tämän ensimmäisen iskun politiikan kohteena voisivat olla esimerkiksi sellaiset ns. roistovaltiot, joilla on käytössään kemiallisia aseita tai ydinaseita ja jotka pyrkisivät iskemään Yhdysvaltoihin.

Linja olisi selkeä muutos kylmän sodan aikaiseen politiikkaan, sillä ennaltaehkäisevien iskujen mahdollisuutta ei aiemmissa linjauksissa ole mainittu. Washington Postin mukaan ydinaseiden käyttöä ei myöskään olla sulkemassa pois "viimeisenä mahdollisuutena".

Monien asiantuntijoiden mukaan politiikan muutos saattaisi johtaa siihen, että mahdolliset kriisit kärjistyisivät hyvin nopeasti, sillä linjanmuutos lisäisi osapuolten paineita ryhtyä voimatoimiin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Lisäksi vaara sivullisten joutumisesta uhreiksi kasvaa.

-Vihollisen luonne on muuttunut, uhan luonne on muuttunut, joten vastauksen on myös muututtava, nimettömänä pysytellyt viranomainen perusteli kaavailtua politiikan muutosta.

Muutos vaatisi Yhdysvaltain tiedustelutoiminnan selkeää parantamista ja laajentamista. Viime aikoina liittovaltion poliisi FBI ja keskustiedustelupalvelu CIA ovat saaneet osakseen lähinnä kritiikkiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.