Amerikkalaislääkärit määräävät usein lumelääkettä

Monet amerikkalaislääkärit määräävät potilailleen paljon niin kutsuttuja plasebo-lääkkeitä, kertoo Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin tutkimus.

Lumelääke eli plasebo on valmiste, joka ei sisällä lainkaan vaikuttavia lääkeaineita. Sen on kuitenkin todettu usein helpottavan potilaiden vaivoja psyykkisellä vaikutuksellaan; potilas luulee nauttivansa oikeita lääkeaineita ja hänen vointinsa saattaa parantua, kun hän uskoo lääkkeen vaikuttavan.

Kyselyyn vastasi 679 lääkäriä, joista noin puolet ilmoitti määränneensä lumelääkettä kaksi tai kolme kertaa kuukaudessa. Useimmat myönsivät jättäneensä kertomatta potilaalle millainen "lääke" on kyseessä. Lääkärit kuitenkin korostivat, että lumelääkettä on määrätty vain tapauksissa, joissa se ei vaarantanut henkilön terveyttä. Useimmiten plasebopillereitä on määrätty kipulääkkeeksi.

Lääkärit määräävät kuitenkin vain harvoin potilaalle sokeripillereitä, jotka on usein mielletty perinteisiksi plasebolääkkeiksi. Yhä useampi lääkäri kertoi määränneensä harmittomia valmisteita, kuten vitamiineja tai apteekista ilman reseptiä saatavia mietoja kipulääkkeitä. 13 prosenttia lääkäreistä oli kuitenkin kirjoittanut potilaalle lumelääkkeeksi rauhoittavia pillereitä tai antibiootteja.

Yli 60 prosenttia lääkäreistä katsoi, että lumelääkkeen tarjoaminen on eettisesti sallittua. Tulos on kuitenkin ristiriidassa Yhdysvaltain lääkäreiden ammattijärjestön kannan kanssa, jonka mukaan lääkäreiden tulee kertoa selkeästi potilaalle plasebohoidosta.

- Lumehoito ilman potilaan suostumusta voi aiheuttaa epäluottamusta lääkärin ja potilaan välisessä suhteessa, ja joissakin tapauksissa se saattaa olla jopa terveydelle vaarallista, muistuttaa Yhdysvaltain lääkäreiden ammattijärjestö AMA.

Yhdysvaltalaistutkimus on julkaistu British Medical Journal -lääketieteen julkaisussa.

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat