Mainos

Amerikkalaiskoneet vastasivat tuleen Irakissa

Yhdysvaltain taistelukoneet tulittivat jälleen tänään ilmatorjunta-asemia sekä Irakin pohjoisella että eteläisellä lentokieltoalueella. Irak ilmoitti viiden ihmisen saaneen surmansa ja yli 20:n loukkaantuneen Irakin eteläosassa.

Amerikkalaisten sotilaslähteiden mukaan irakilaisten ilmatorjunta oli tulittanut kahta F-15 -hävittäjää, jolloin toinen koneista pudotti pommin ilmatorjuntapatteriin lähellä Mosulin kaupunkia. Toisaalla ilmatorjunnan tutkaseurantaan joutunut amerikkalaiskone ampui ohjuksen tutka-asemaan. Koneet eivät vaurioituneet kahakoissa.

Irakin mukaan Saudi-Arabiasta, Kuwaitista ja Turkista lähteneet koneet tekivät kaikkiaan 65 hyökkäyslentoa Irakin etelä- ja pohjoisosien ylle. Yhteenotot sattuivat samaan aikaan kun Irakin varapääministeri Tareq Aziz vierailee Turkissa.

Turkin pääministeri Bülent Ecevit torjui Azizin vetoomukset siitä, että Turkki kieltäisi amerikkalaisia sotilaskoneita käyttämästä Turkin lentokenttiä hyökkäyksiin Irakia vastaan. -Amerikkalaiset ja brittiläiset koneet avaavat tulen vain puolustaakseen itseään, Ecevit sanoi lehdistötilaisuudessa tavattuaan Azizin.

Aziz, "rakas vanha ystäväni", oli kertonut, että Irak jatkaa yrityksiä estää amerikkalaiskoneiden lennot Irakin ilmatilassa, Ecevit sanoi. -Hänen mukaansa Irakin on pakko tehdä niin osoituksena maan suvereenisuudesta ilmatilassaan, Ecevit huomautti. Yhdysvalloissa ja Britanniassa oli kaikesta päättäen tunnettu etukäteen huolta Azizin vierailusta vasemmistolaisen Ecevitin luokse. Oppositiossa ollessaan Ecevit arvosteli läntisten koneiden partiointia Irakin ilmatilassa.

Irak vaati eilen Saudi-Arabiaa ja Kuwaitia kieltämään amerikkalaisilta ja brittiläisiltä koneilta lentokenttiensä käyttämisen partiointiin eteläisellä lentokieltovyöhykkeellä. Presidentti Saddam Hussein sanoi Irakin pystyvän iskemään niitä tukikohtia vastaan, joilta koneet lähtevät.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.