Mainos

Amerikkalaisjoukot pidättivät sadoittain irakilaisia

Amerikkalaisjoukot ovat pidättäneen liki 400 ihmistä Irakissa edelleen käynnissä olevassa sotilasoperaatiossa, jossa pyritään maassa olevien vastarintapesäkkeiden tuhoamiseen. Asiasta kertoivat amerikkalaiset sotilaslähteet tiistaina.

Operaatio Aavikkoskorpionin nimellä tunnetussa kampanjassa tehtiin viikonlopun ja alkuviikon aikana ratsioita ainakin Saddamin kotikaupungissa Tikritissä, Kirkukissa lähellä Syyrian rajaa sekä Bagdadissa ja sen ympäristökaupungeissa. Joukot ovat saaneet saalikseen sinkoja, kivääreitä, pistooleita ja konekiväärejä.

Liittouman joukot ovat kieltäneet raskaiden aseiden hallussapidon irakilaisilta kokonaan ja käsiaseitakin saa pitää ainoastaan kotona itsepuolustustarkoituksiin. Bagdadissa amerikkalaisjoukot etsivät tiistaina sala-ampujaa, joka tappoi amerikkalaissotilaan tämän ollessa yöllä partioimassa kaupungin pohjoisosassa.

Läheisessä Fallujan kaupungissa amerikkalaisjoukkoja tulitettiin myöhään maanantaina singoilla, mutta kukaan ei haavoittunut välikohtauksessa.

Ainakin 41 sotilasta on saanut surmansa Irakissa sen jälkeen kun varsinaiset sotatoimet maassa päättyivät toukokuun alussa.
Falluja ei alistu miehittäjän valtaan
Fallujan aavikkokaupungissa lähellä Bagdadia on ollut sitä valvoville amerikkalaisjoukoille varsinainen kuoleman kenttä, jota ei ole saatu kontrolliin vaikka alueelle on lähetetty koko ajan lisää joukkoja. Kaupungissa normaali elämä on lähes mahdotonta.

Irakilainen poliisipäällikkö Diab Abbas sanoo tärkeimmän syyn jatkuvaan vastarintaan olevan, etteivät amerikkalaiset osaa ottaa lainkaan huomioon paikallisia oloja. -Jokaisella kaupungilla on erityispiirteensä. Esimerkiksi Fallujassa ihmisillä on aivan oma uskonnollinen kulttuurinsa. Jatkuvasti tulee valituksia siitä, että sotilaat käyttäytyvät tahdittomasti, Abbas perustelee.

Abbasin mukaan amerikkalaisilla ei edes olisi mitään tarvetta partioida Fallujassa, jos kaupungin omat pollisijoukot elvytettäisiin. Tällä hetkellä kaupungin parinsadan miehen suuruisilla poliisivoimilla ei ole sen paremmin varusteita kuin palkanmaksajaakaan.

Asukkaat syyttävät amerikkalaissotilaita
Fallujan asukkaiden mukaan sotilaat etsivät aseita naisilta, vievät kodeista rahaa ja kultaa, tunkeutuvat moskeijoihin ja kiusaavat ihmisiä tarpeettomasti. Hyvässä muistissa on vielä huhtikuinen tapaus, jolloin amerikkalaisjoukot tulittivat mielenosoittajia tappaen silminnäkijöiden mukaan ainakin 15 ihmistä.

Osa syytteistä on toki täysin päättömiä. Jotkut Fallujan miehistä ovat sitä mieltä, että amerikkalaissotilaat voivat nähdä naisten vaatteiden läpi röntgenkiikareillaan.

Falluja on vanha kaupunki, jonka kulttuuri pohjautuu edelleen voimakkaasti perinteisiin paimentolaistapoihin ja beduiinirituaaleihin.

(MTV3 - STT - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.