Mainos

Amerikkalaisjoukoilla vaikeuksia Irakin järjestyksenpidossa

Yhdysvallat aikoo yli kaksinkertaistaa Irakin pääkaupungin Bagdadin katuja vartioivien sotapoliisien määrän parin viikon sisällä. Kaupungissa on nyt noin 1800 sotapoliisia, lupausten mukana heitä on kohta paikalla noin 4000.

Samalla Yhdysvaltain puolustusministeriö on joutunut kiistämään tiedot, joiden mukaan Irakissa olevilla joukoilla olisi lupa sumeilematta ampua ryöstelijät.

Eilisen New York Timesin mukaan Irakin väliaikaishallinnon johtoon noussut Paul Bremer olisi vaatinut kovia otteita ryöstelyn kuriin saamiseksi ja suositellut ryöstäjien ampumista.

Irakissa olevan 3. jalkaväkidivisioonan komentaja kenraalimajuri Buford Blount kielsi kuitenkin kiireesti, että armeijalla olisi lupa ampua. -Me emme aio ampua lapsia, jotka nappaavat palan puuta tehtaasta ja vievät sementtisäkin, hän sanoi. -Sotilaillamme on oikeus puolustaa itseään ja he tekevät sen, Blount jatkoi kuitenkin ja sanoi, että aseistautuneet ja pidätystä vastustavat rosvot ovat aivan toinen juttu.

Lisää joukkoja Bagdadiin

Amerikkalaisjoukoilla on ollut ennakoitua enemmän vaikeuksia pitää järjestystä yllä sodanjälkeisessä Irakissa. Sekasorto ja ryöstely ovat jatkuneet monilla alueilla. Asialla ovat amerikkalaisten mukaan useimmiten työttömät nuoret miehet.

Puolustusministeri Donald Rumsfeld lupasi puolestaan, että Bagdadissa olevista 49 000 sotilaasta yhä useampi osallistuu järjestyksenpitoon. Rumsfeldin mukaan paikalle siirtyy parin kolmen viikoin aikana noin 15 000 uutta amerikkalaissotilasta.

Alkuviikon aikana noin 200 irakilaista on pidätetty erilaisista rikoksista. Epäjärjestys ja ryöstely vaikeuttavat humanitaarisen avun vientiä alueelle, ja YK onkin sanonut, että järjestyksen palauttaminen on tärkeää avustusponnistelujen onnistumiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.