Mainos

Amerikkalaisjoukkoja Japanissa ei vähennetä

Yhdysvallat ja Japani tähdensivät tänään, että Japaniin sijoitettujen amerikkalaisjoukkojen määrä säilytetään nykyisellä tasolla. Asiasta sovittiin Yhdysvaltain varapresidentin Al Goren ja Japanin ulkoministerin Yukihiko Ikedan tapaamisessa Tokiossa.

Gore aloitti tänään Aasian kiertomatkan, jonka ensimmäinen kohde on Japani. Sieltä hän matkustaa Kiinaan ja myöhemmin Etelä-Koreaan.

Japanissa on vaadittu maan hallitusta vähentämään Okinawan saaren amerikkalaisjoukkoja. Vaatimukset saivat erityistä pontta sen jälkeen kun kolme amerikkalaista sotilasta raiskasi japanilaisen koulutytön Okinawassa 1995. Japanissa on kaikkiaan 47 000 amerikkalaista sotilasta, heistä 27 000 on Okinawassa.

Gore sanoi, että nyt olisi huonoin mahdollinen aika vähentää amerikkalaisten joukkojen määrää Japanissa. Myös Japanin hallitus on Goren mukaan sillä kannalla, että amerikkalaisjoukot ovat merkittävä vakautta ylläpitävä tekijä.

Ei Venäjää G7-ryhmään

Gore kertoi japanilaisisännilleen, että Venäjää ei päästetä osallistumaan johtavien teollisuusmaiden, ns. G7-ryhmän, tärkeimpiin talousneuvotteluihin.

Japanissa on jo ehditty arvostella Helsingin huippukokouksen päätöstä, jonka mukaan Venäjän rooli G7-ryhmässä laajenee merkittävästi. Näin ilmoitti presidentti Bill Clinton lehdistölle neuvoteltuaan Helsingissä presidentti Boris Jeltsinin kanssa perjantaina.

Gore kertoi japanilaisille, että G7:n kokouksissa jatketaan entistä menettelyä, jonka mukaan raha- ja talouspolitiikkaa koskevat keskustelut käydään vain ryhmän seitsemän jäsenmaan kesken. Presidentti Jeltsin on osallistunut G7:n pariin viime huippukokoukseen, ja Venäjä on vaatinut kiven kovaan pääsyä ryhmän täysivaltaiseksi jäsenmaaksi. Yhdysvaltain ja Japanin ohella ryhmään kuuluvat tätä nykyä Englanti, Ranska, Saksa, Italia ja Kanada.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.