Amerikkalaiset vankilat kritiikin kohteina

Ihmisoikeusaktivistien mielestä olosuhteet amerikkalaisissa vankiloissa Yhdysvalloissa ovat huomattavasti huonommat kuin Guantanamon sotilastukikohdassa Kuubassa.

Yhdysvallat pitää Guantanamossa 158:aa Taleban-liikkeen ja al-Qaeda-verkoston jäsentä pienissä rautalankakopeissa ulkoilmaleirillä, mikä on johtanut kansainväliseen arvostelumyrskyyn.

-Olisin paljon mieluummin Guantanamossa kuin osavaltion vankilassa Illinoisissa, sanoi Northwestern-yliopistossa toimivan kansainvälisen ihmisoikeuskeskuksen johtaja Doug Cassel.

-Keskivertovankilassa Yhdysvalloissa on suuri vaara joutua joko raiskatuksi, pakotetuksi liittymään huumeliigaan tai maksamaan suojelurahaa, hän huomautti.

Cassel muistutti, että hän puhuu vain niistä fyysisistä oloista, joissa Guantanamon vangit elävät, ei vankien oikeudellisesta asemasta ja siitä, pitäisikö heitä kohdella Geneven sopimusten mukaisesti. Samaa mieltä on myös demokraattisenaattori Diane Feinstein, joka on vieraillut vankiloissa niin ulkomailla kuin Yhdysvalloissakin. Vangit voivat Guantanamossa vapaasti keskustella toistensa kanssa koppien läpi ja he saavat harjoittaa uskontoaan.

Ei aurinkoa

Human Rights Watch -järjestön edustajan Jamie Fellnerin mukaan vangit amerikkalaisissa ns. "turvavankiloissa" saattavat joutua elämään vuosikausia ilman, että he näkevät aurinkoa. Yli 20 000 vankia elää näissä vankiloissa, joissa he viettävät lähes kaiken aikansa eristysselleissä ainoina kontakteinaan vanginvartijat.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monet vangit ovat mieleltään sairaita, mutta he eivät saa juurikaan hoitoa. Nebraskalaisessa vankilassa tehdyn tutkimuksen mukaan 22 prosenttia miesvangeista ja 7 prosenttia naisvangeista on pakotettu harjoittamaan seksiä jossain muodossa. Yli puolet heistä oli raiskattu.

Täysin eristetty

Järjestöjen mukaan turvavankiloissa vankeja pidetään eristyksissä pienissä, kalustamattomissa selleissä 23 tuntia vuorokaudessa. Ruoka tarjoillaan vangeille ovessa olevan pienen luukun kautta. He eivät saa nähdä tai puhua muiden ihmisten kanssa, he eivät myöskään näe ulos ikkunasta, eivätkä saa puhua puhelimessa tai tavata vieraita. Sitä lyhyttä hetkeä varten, jolloin he saavat käydä suihkussa tai ulkoilemassa, heille tehdään ruumiintarkastus. He joutuvat tuolloin käyttämään käsi- ja jalkarautoja ja heitä on saattamassa kaksi vartijaa, jotka ovat varustautuneet sähköshokkeja antavilla laitteilla.

Kalifornian yliopiston psykologi Craig Haney vieraili 1998 kolmessa turvavankilassa Texasissa. Hän kertoi näkemästään myöhemmin oikeudessa. Vangit olivat tahriutuneet ulosteisiin, sellit sekä käytävät olivat täynnä virtsalammikoita ja vankilat vilisivät rottia ja syöpäläisiä. Yhdysvalloissa on nykyisin 690 ihmistä 100 000 asukasta kohden vankilassa, mikä on enemmän kuin esimerkiksi Venäjällä. Vain Ruandassa on tätä nykyä enemmän vankeja kuin Yhdysvalloissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat