Mainos

Amerikkalaiset nörttinerot käänsivät selkänsä NSA:lle

Tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset ovat tehneet uuden työvoiman palkkaamisesta Yhdysvaltojen turvallisuusvirastolle NSA:lle entistä monimutkaisempaa.

Snowdenin ja Wikileaks-vuotaja Bradley Manningin kohtelu on saanut amerikkalaiset hakkerit varuilleen, ja NSA:n on yhä vaikeampi maanitella riveihinsä nörttineroja.

Hakkerit ovat avustaneet tiedustelupalveluja muun muassa tietojärjestelmien aukkojen paikantamisessa. Nyt tietoverkkolahjakkuudet ovat haluttomia yhteistyöhön.

– Olemme menneet ainakin kymmenen vuotta takapakkia näiden oikeuden puolella olevien kavereiden ja hallinnon välisissä suhteissa, selitti tietoturvaekspertti Alex Stamos.

Hänen mukaansa tämä on näkynyt selvästi kahdessa suuressa hakkereiden tilaisuudessa. Def Con -konferenssi pyysi NSA:n edustajia pysyttelemään kokonaan poissa tilaisuudesta.

Tietoturva-alan Black Hat -tapaamisessa NSA:n johtaja Keith Alexander sentään sai puhua, mutta häneen suhtauduttiin varsin viileästi.

– Monet ovat tunteneet itsensä petetyiksi, sanoi turvayhtiön johtaja HD Moore.

"Lakimiehet mukaan neuvotteluun"

Hakkerit eivät ole ilahtuneet uutisista, joiden mukaan tavallisten amerikkalaisten lainvastainen vakoilu on ollut tiedustelupalvelujen arkipäivää.

– En usko, että kukaan voi enää uskoa mitään, mitä he sanovat. En enää tekisi heille töitä, huomautti NSA:lle aiemmin työskennellyt hakkeri Charlie Miller.

Tietoturvaekspertti Stamos on avustanut aikoinaan sekä NSA:ta että liittovaltion poliisia FBI:tä, ja sanoo, että vastaisuudessa hän ottaa lakimiehensä mukaan mahdollisiin tapaamisiin tiedustelupalvelujen kanssa.

Vuotuisten hakkeritapaamisten isä Jeff Moss uskookin, että hetkellinen aikalisä suhteessa on paikallaan.

– Mitä tulee yhteistoimintaan ja seurusteluun liittovaltion viranomaisten kanssa, niin viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet yhteisömme jäsenet varuilleen, Moss sanoi The Raw News uutissivustolle.

Hänen mukaansa hakkerijärjestöjen jäsenet tarvitsevat aikaa miettiäkseen suhdettaan tiedustelupalveluihin.

NSA kiristää turvatoimiaan

Rekrytointihuolten ohella NSA yrittää myös kohentaa omaa turvallisuuttaan uusien tietovuotojen estämiseksi. Tämä tuo työpaikan vaihdoksia osalle henkilökunnasta.

Virasto aikoo rajoittaa reippaalla kädellä arkaluontoiseen tietoon käsiksi pääsevien järjestelmien ylläpitäjien määrää. Alustavien arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia ylläpitäjistä joutuu vaihtamaan työtä.

NSA:n Alexander ei maininnut Snowdenin nimeä, kun hän kertoi uudistuksista, jotka ovat hänen mukaansa olleet vireillä jo jonkin aikaa. Snowden työskenteli nimenomaan järjestelmien ylläpitäjänä ulkopuolisen alihankkijan palveluksessa NSA:ssa.

Tiedusteluvirasto aikoo myös automatisoida toimintoja mahdollisimman paljon. Viraston mukaan tämä pitää tietoverkostot turvallisempina ja helpommin puolustettavina. Lisäksi virasto aikoo pitää tästä lähtien paikalla kahta ihmistä, kun tiettyjä arkaluontoisia tiedostoja käsitellään.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.