Mainos

Amerikkalaiset kiistelevät sähköpostin suojasta

Amerikkalaisilla työntekijöillä ei ole paljoakaan sanomista siihen, että työnantaja vahtii heidän sähköpostiliikennettään. Työnantajat seuraavat lähes kaikissa työpaikoissa työntekijöidensä Internet-liikennettä sekä avaavat sähköpostiviestejä.

Kannettava tietokone

Perusteena on se, että puuha tapahtuu työaikana ja työnantajan välineillä. Arvioiden mukaan noin 70 prosenttia työantajista pitää yllä jonkinasteista valvontaa.

Viime vuoden lopulla New York Times -lehti erotti 23 työntekijäänsä, koska heidän sähköpostinsa sisältö oli "sopimatonta". Floridalainen automyyjä sai lähteä, koska hän käytti työantajansa tietokonetta henkilökohtaisten viestien lähettelyyn ja vastaanottamiseen.

Tuoreiden mielipidetiedustelujen mukaan työntekijät ovat yhä enemmän huolissaan yksityisyydestään ja noin 45 tutkituista oli sitä mieltä, että työantajan nuuskiminen on epäeettistä. Työnantajista kaksi kolmannesta piti seurantaa puolestaan täysin asiallisena toimintana.

Laki tarjoaa niukasti suojaa

Sähköisen viestinnän yksityisyyttä koskeva laki käsittää periaatteessa myös sähköpostin, mutta tietokoneviestintä on sen verran uutta, että laki ei ole ajan tasalla. Työnantajan valttikorttina on se, että he omistavat tietokoneet ja heidän on tiedettävä, tehdäänkö niiden avulla vaikkapa laittomuuksia tai harrastetaan yritystä haittaavaa toimintaa. Nettisurffailu halutaan pitää myös kurissa, sillä työantajat ovat hermostuneet työaikana tehtäviin Internet-ostoksiin ja pornosivujen selailuun.

tietokone

Useissa yrityksissä työntekijöille kerrotaan, että tietoliikennettä tarkkaillaan. Joissakin osavaltioissa, esimerkiksi Marylandissa, työantaja voi seurata ja avata sähköpostia vain, jos molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet toimintaa koskevan paperin. Useimmissa osavaltioissa työntekijöillä ei ole kuitenkaan paljoakaan sanomista työnantajan harrastamaa tarkkailua kohtaan.

Suomessa pian ennakkotapaus

Kiista sähköpostisalaisuudesta on Yhdysvalloissa edelleen kesken, ainakin tällä hetkellä työantaja on selvästi niskan päällä. Yhdysvaltain lakimiesyhdistys ABA:n mukaan työntekijän on tällä hetkellä vaikea lähteä syyttämään työnantajaansa yksityisyyden suojan rikkomisesta. Työntekijä on vahvoilla vain, jos työnantaja on saanut selville jotain vaikkapa työntekijänsä terveydentilasta ja käyttää tietoa erottamisen perusteena.

Lisää lakiongelmia saattaa piakkoin aiheuttaa etätyön yleistyminen. Silloin joudutaan pohtimaan sitä, kenelle kuuluu kotoa hoidettu sähköpostiliikenne, jos se tapahtuu firman tietokoneella.

Tietokone säpissä

Pelkkä sähköpostin avaaminen ei ole toistaiseksi johtanut Yhdysvalloissa työntekijäpuolelta oikeusjuttuihin. Suomessahan neljä Soneran johtajaa odottaa oikeudenkäyntiä viestintäsalaisuuden rikkomisesta. Johtajat olivat lukeneet työntekijänsä sähköpostia, he pelkäsivät hänen kopioineen yrityssalaisuuksia. Oikeudenkäynnistä tulee Suomen ennakkotapaus siitä, kenelle sähköpostiosoite itse asiassa kuuluu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.