Mainos

Amerikkalaiset innostuivat Bushin Irakin-visiitistä

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin yllätysvierailu Bagdadiin pidettiin suurelta yleisöltä salassa siihen saakka, kunnes presidentti oli jo paluumatkalla.

George W. Bush piti puheen sotilaille Bagdadissa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin yllätysvierailulla Irakiin näyttää olleen Valkoisen talon haluama vaikutus. Kommentit niin Irakissa olevien joukkojen kuin tavallisten amerikkalaisten keskuudessa ovat olleet innostuneita.

CNN -tv-kanavan tekemän pikakyselyyn vastanneista 80 prosenttia oli sitä mieltä, että matkaan liittynyt turvallisuusriski kannatti ottaa.

Bush oli Irakissa vain kaksi ja puoli tuntia ja koko tuon ajan Bagdadin lentokentällä. Paikan päälle tuodut noin 600 amerikkalaissotilasta puhkesivat suosionosoituksiin, kun maahan kuljetettu presidentti yllättäen asteli heidän eteensä.

- Etsin juuri lämmintä ateriaa jostakin, Bush vitsaili kiljuvalle joukolle.

- Kiitos, kun kutsuitte päivälliselle.

Bush söi amerikkalaisten perinteisen kiitospäivän kalkkuna-aterian joukkojen kanssa. Hän myös tarjoili annoksia sotilaille.

- Tuon viestin amerikkalaisilta: Me kiitämme teitä palvelustanne, olemme ylpeitä teistä ja Amerikka seisoo vankasti teidän takananne, Bush sanoi.

- Me emme edenneet satoja maileja Irakin sydämeen, uhranneet ihmishenkiä, syösseet diktaattorin vallasta ja vapauttaneet 25 miljoonaa ihmistä vain perääntyäksemme roskajoukon ja tappajien takia, Bush sanoi viitaten Irakin lähes päivittäisiin iskuihin amerikkalaisia vastaan.

Irakissa on menehtynyt lähes 300 amerikkalaista sotilasta. Kasvavat tappiot ovat syöneet joukkojen moraalia ja Bushin kannatusta kotimaassa. Valkoisen talon mukaan paluulennolla Texasiin Bush soitteli koneesta haavoittuneille amerikkalaissotilaille.

Uutinen julki vasta paluumatkalla

Vierailu salattiin etukäteen kaikilta muilta paitsi Bushin lähimmiltä avustajilta. Bushin matkassa olleita oli vaadittu vaikenemaan asiasta kuin muuri. Jos tieto olisi vuotanut julkisuuteen, matka olisi amerikkalaisviranomaisten mukaan peruttu. Tiettävästi edes rouva Laura Bush ei tiennyt miehensä matkasta.

Bushin kerrotaan tehneen lopullisen lähtöpäätöksen vasta keskiviikkona. Lippalakkipäinen presidentti kuljetettiin ensin autolla Texasin maatilaltaan lentokentälle ja sieltä Washingtonin lähellä sijaitsevalle Andrewsin sotilaslentokentälle. Mukaan valitut muutamat toimittajat ja valokuvaajat joutuivat antamaan lupauksen siitä, että pitävät suunsa supussa.

Bushia kuljettava erikoiskone Air Force One laskeutui Bagdadin lentokentälle valot sammutettuina. Presidenttiä tavallisesti kaikkialle seuraava toimittajalauma odotti Crawfordin tilan portilla uutisia siitä, miten Bushien kiitospäivän vietto on sujunut. Heille oli jaettu etukäteen jopa ruokalista presidentin juhlapäivän ateriasta Texasissa. Totuus paljastettiin vasta, kun Bush oli jo paluumatkalla Yhdysvaltoihin.

Historiallinen vierailu

Vaikka matka oli tarkkaan etukäteen suunniteltu, Bush otti tietoisen riskin. Jos häneen koneensa olisi esimerkiksi joutunut kääntymään takaisin ja tieto olisi vuotanut julkisuuteen, hän olisi joutunut naurunalaiseksi. Myös turvallisuusriski oli todellinen. Vain pari tuntia ennen hänen saapumistaan Bagdadissa tehtiin kranaatti-isku Italian lähetystörakennukseen.

Historioitsijat väittelevätkin nyt siitä, oliko Bushin pikavisiitti tähän asti uskaliain vierailu Yhdysvaltain presidentiltä. Richard Nixon kävi Vietnamissa 1969, mutta ei välttämättä yhtä vaarallisessa ympäristössä. Bush teki historiaa ainakin olemalla ensimmäinen Irakissa vieraillut Yhdysvaltain presidentti. Isä-Bush kävi Saudi-Arabiassa tapaamassa amerikkalaisjoukkoja kiitospäivänä 1990 Persianlahden sodan alla.

Bagdadissa Bush ehti keskustella myös liittouman komentajien, väliaikaishallinnon johdon ja Irakin hallintoneuvoston jäsenten kanssa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.11.2003)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja