Mainos

Amerikkalaiset autotehtaat huolissaan päästörajoituksista

Amerikkalaiset autonvalmistajat ovat huolissaan uusista kasvihuonekaasujen päästörajoituksista. Fordin ja Chryslerin edustajat ovat viestittäneet eri maiden hallituksille, että näiden tulisi pidättäytyä liian kunnianhimoisista päästöjen leikkaussitoumuksista. Kansainvälinen ilmastosopimus on määrä allekirjoittaa Japanissa joulukuussa.

Kioton kansainvälisen ilmastokokouksen lähestyminen lisää kierroksia amerikkalaisen autoteollisuuden lobbareiden koneisiin.

Yhdysvaltain johtavien autonvalmistajien pelko "liian" kunnianhimoisista kasvihuonekaasujen päästörajoituksista puski odotetusti pintaan Michiganissa pidetyssä, jokavuotisessa autoalan seminaarissa. Fordin ja Chryslerin nokkamiehet vetosivat poliitikkoihin, jotta nämä malttaisivat mielensä Japanissa joulukuussa ja älyäisivät olla sitoutumatta turhan tiukkoihin päästörajoituksiin.

"Epärealistisilla aikatauluilla ja vaatimuksissa ei auteta ympäristöä", kuuluu amerikkalaisen autoteollisuuden viesti. Chryslerin edustaja tohti vieläkin tykkänään kyseenalaistaa ihmisen aikaansaaman ilmastonmuutosuhan.

Jos hiilidioksidin ja muiden kasvihuoneilmiötä kiihdyttävien kaasujen päästöihin yhtä kaikki puututaan yhä kovemmalla kädellä, haluaa ainakin amerikkalainen autoteollisuus osallistua itsekin aktiivisesti leikkausstrategioiden laadintaan. Fordin puhemies puolestaan varoitti, että kansainvälinen ilmastosopimus saattaa käydä kalliiksi kuluttajille ja teollisuudelle, mutta jäädä silti ympäristöhyödyiltään heppoisaksi.

Hiilidioksidipäästöjen kimppuun päättäväisesti käyneet EU-maat odottavat nyt suurella mielenkiinnolla, miten Yhdysvaltain presidentti toimii maan mahtavan autoteollisuuden väkevän painostuksen alla. Tuoreessa muistissa on joka tapauksessa Valkoisen talon isännän kesäkuinen lausunto, jonka mukaan Yhdysvallatkin sitoutuu Kiotossa realistisiin mutta samalla merkittäviin kasvihuonekaasujen vähentämistavoitteisiin.
(MTV3/Pekka Karppinen)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.