Mainos

Amerikkalaisasiantuntijat: Pohjois-Korean uhittelu vakavaa

Yhdysvallat ei ole halukas suoriin neuvotteluihin Iranin ja Pohjois-Korean kanssa maiden kiistellyistä ydinohjelmista. Pohjois-Korean osalta amerikkalaisasiantuntijat varoittavat jo mahdollisesta uudesta sodasta. Japanilaislähteiden mukaan Pohjois-Korea saattaisi kuitenkin olla valmis monenvälisiinkin neuvotteluihin.

-

Presidentti George W. Bushilla tuntuu olevan kylliksi töitä Irakin kanssa. Sinnekin amerikkalaiset haluaisivat nyt NATOa ja YK:ta avuksi. Niinpä Irakin naapurimaan Iranin ydinvoimaa koskevat neuvottelut Yhdysvallat haluaa suosiolla antaa kansainväliselle atomienergiajärjestö IAEA:lle.

Pohjois-Korea on kertonut, että sillä olisi nyt tarpeeksi plutoniumia vaikka ydinaseeseen. Se on epäsuora viesti siitä, että kiinalaisten, japanilaisten ja eteläkorealaisten sijasta Pohjois-Korea haluaa neuvotella suoraan Bushin kanssa. Mutta Valkoisen talon mukaan se ei nyt käy - amerikkalaisia ei näin kiristetä.

Asiantuntijat näkevät Pohjois-Korean uhittelun vakavana.

- Päivän uutinen on kasvava huoli siitä, että USA ja Pohjois-Korea ovat luisumassa sotaan, kertoo kongressiedustaja Jane Harman.

Yksi sodasta nyt jo avoimesti varoittaneista on entinen puolustusministeri William Perry. Bill Clintonin kaudella Perry oli usein tekemisissä Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korea saattaa suostua neuvotteluihin
Pohjois-Korean naapurimaat ja Yhdysvallat keskustelivat tänään maan ydinaseohjelmasta. Japanilaisen sanomalehden mukaan Pohjois-Korean diplomaatit ovat ilmaisseet valmiutensa osallistua monenvälisiin neuvotteluihin.

Pohjois-Korea ilmoitti vastikään käsitelleensä 8000 käytettyä ydinpolttoainesauvaa saadakseen käyttöönsä tarpeeksi plutoniumia kuuden ydinpommin rakentamiseen. Yhdysvaltain ja Kiinan ulkoministerit Colin Powell ja Li Zhaoxing keskustelivat tänään puhelimitse kriisin ratkaisumahdollisuuksista, Kiinan virallinen uutistoimisto kertoi.

Kiina rakentaa parhaillaan kompromissiehdotusta, jolla yritetään saada Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saman neuvottelupöydän ääreen. Tokiolaisen Shimbun-lehden mukaan Pohjois-Korea on luvannut osallistua viiden maan välisiin neuvotteluihin ydinaseohjelmansa romuttamisesta, jos samalla taataan Kim Jong Ilin hallituksen säilyminen vallassa.

Pohjois-Korea on aiemmin vaatinut Yhdysvaltoja allekirjoittamaan hyökkäämättömyyssopimuksen ehtona ydinaseohjelmasta luopumiselle. Yhdysvallat on ollut haluton osallistumaan neuvotteluihin.

Etelä-Korean presidentti Roh Moo Hyun kutsui tänään koolle hallituksen turvallisuuskokouksen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 16.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.