Mainos

Amerikkalainen trio nappasi talouden Nobelin

Kolmikko on tutkinut mekanismien suunnittelun teoriaa, jota on sovellettu sekä taloustieteessä että valtiotieteessä.

Taloustieteen Nobelin saavat tänä vuonna amerikkalaiset ekonomistit Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin ja Roger B. Myerson. Ruotsin keskuspankki julkisti palkinnonsaajat tänään.

Voittajat palkittiin peliteorian alaan kuuluvasta mekanismien suunnittelun teoriasta, jota sanotaan myös instituutioiden suunnittelun teoriaksi. Sen tavoitteena on kehittää menetelmiä, joilla erityyppisen vaihdannan taloudelliset menetykset voidaan minimoida. Teoriaa on sovellettu sekä taloustieteessä että valtiotieteessä. Sovellukset liittyvät päätöksenteko- ja voimavarojen kohdentamisongelmien ratkaisemiseen.

Nobelin muistopalkinnon palkintosumma on vajaat 1,1 miljoonaa euroa. Vuodesta 2000 lähtien kaikki palkinnonsaajat ovat olleet amerikkalaisia.

Mekanismien suunnittelun teorian kehittäjänä pidetään Hurwiczia. Hänen kanssaan palkitut Maskin ja Myerson ovat kehittäneet teoriaa edelleen.

Vuonna 1917 syntynyt Hurwicz on Minnesotan yliopiston emeritusprofessori. Hänet palkittiin vuonna 1990 myös Yhdysvaltain kansallisella tiedemitalilla. Maskin, 57, on Princetonin Institute for Advanced Studyn tutkija. Myerson, 56, toimii taloustieteen professorina Chicagon yliopistossa.

Taloustieteen palkinto ei kuulu alkuperäisiin Nobelin palkintoihin. Ruotsin keskuspankki perusti taloustieteen Alfred Nobelin muistopalkinnon vuonna 1968. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1969. Sen jakoivat Ragnar Frisch ja Jan Tinbergen. Tähän mennessä palkinnon on saanut 61 tutkijaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.