Mainos

Amerikassa presidenttikisa on myös vaimojen välinen taistelu

Yhdysvalloissa presidentinvaalikampanjointi käy kuumana ennen marraskuun 6. päivän vaaleja.

Sekä demokraattisen presidentti Barack Obaman että hänen republikaanisen vastaehdokkaansa Mitt Romneyn kampanjat ovat valjastaneet käyttöönsä myös ehdokkaiden vaimot.

– Vaimo on kuva miehestään, sanoo Georgetownin yliopiston apulaisprofessori Michele Swers. Hän on tutkinut naisten roolia politiikassa ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja.

– Vaimon tehtävä on kertoa tarinoita siitä, millainen mies on kotona, inhimillistää häntä. Jos vaimo lisäksi on mukava henkilö, kuulijalla on taipumus olettaa myös miehen olevan hyvä tyyppi.

Swersin mielestä Michelle Obaman ja Ann Romneyn suurempi näkyvyys kampanjoissa ei ole sattumaa. Kampanjat antavat varapresidenttiehdokkaille yleensä hyökkääjän roolin. Varapresidenttiehdokas voi sanoa paljon ilkeämpiä asioita vastaehdokkaasta kuin presidenttiehdokas itse. Ehdokkaan vaimon rooliksi jää Swersin mukaan tällöin inhimillistäjän rooli.

Naiset suosivat demokraatteja

Yhdysvaltojen nykyinen ensimmäinen nainen Michelle Obama on kyselyjen perusteella onnistunut roolissaan erinomaisesti. Suosittu ensimmäinen nainen on Obaman kampanjalle suuri etu.

Entinen Massachusettsin osavaltion ensimmäinen nainen Ann Romney sen sijaan on tuntemattomampi. Viiden lapsen äitinä hän on pyrkinyt luomaan kotiäidin imagoa.

Mitt Romney on sanonut, että 42 vuoden avioliiton jälkeen hän luottaa vaimonsa naisnäkökulmaan.

– Romney lähettää vaimonsa kampanjoimaan ja puhumaan eri naisjärjestöille. Hän pyytää vaimoltaan neuvoja siitä, mitä naiset haluavat, sanoo apulaisprofessori Swers.

– Tämä on erittäin tärkeää republikaaniehdokkaalle, sillä naiset ovat yleensä suosineet demokraattisia presidenttiehdokkaita.

Presidenttiehdokkaiden puolisot nousivat suureen rooliin myös Suomen viimekeväisissä presidentinvaaleissa. Joidenkin mielestä puolisoihin keskittyminen meni liiankin pitkälle.

(MTV3 – AP)

Huomenna keskiviikkona kello 2045 minuuttiapohtii, kuka todella on Mitt Romney.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.