Amerikankuubalaiset lakkoilivat Elianin vuoksi

Yhdysvaltain kuubalaiset ovat järjestäneet lakon vastalauseeksi kuubalaispojan Elian Gonzalesin luovuttamisesta isälleen. Miamissa sadat liikkeet ovat pitäneet ovensa kiinni ja useat tuhannet ihmiset ovat jääneet pois töistä. Erityisesti Pikku-Havannaksi kutsutulla kuubalaispakolaisten asuntoalueella yritykset olivat kiinni. Kuubalaisamerikkalaiset ovat laajin etninen ryhmä Miamin ympäristössä. Heitä asuu alueella noin 800 000.

Valtaosa amerikkalaisista kuitenkin hyväksyy kuubalaispojan luovutuksen. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan lähes 70 prosenttia pitää ratkaisua oikeana.

Oikeusministeri selittää huostaanottoa



Republikaanipuolueeseen kuuluvat kongressin jäsenet aikoivat tentata oikeusministeri Janet Renolta yksityiskohtia lauantaisesta huostaanotosta. Reno on puolustellut raskaasti aseistettujen viranomaisten toimintaa sillä, että hänellä ei ollut enää muita vaihtoehtoja. Elian vietiin isälleen pakolla, sillä sukulaiset eivät olleet suostuneet luovuttamaan poikaa määräyksistä huolimatta. Raivostuneet republikaanit ovat kuitenkin sitä mieltä, että pojan viemisessä käytettiin tarpeettomia voimatoimia ja he ovat valmistelleet kongressin kuulusteluja tapahtumien johdosta. Kongressin puhemies, republikaanien Dennis Hastert on sanonut, että kuulustelut alkanevat kongressin pääsiäistauon jälkeen ensi viikolla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat