Mainos

Amerikan vapaakauppa-alue syntymässä

Yhdysvaltain presidentti George Bush on sanut taivutettua vastahakoiset Latinalaisen Amerikan päämiehet tukemaan ajamaansa Amerikan vapaakauppa-aluetta (FTAA).

Useat Latinalaisen Amerikan valtionpäämiehet esittivät varauksia FTAA:n luomisen suhteen, vaikka he hyväksyivätkin kokouksen loppuasiakirjan. Voimakkaimmin FTAA:n perustamista arvostelivat Brasilian ja Venezuelan vasemmistolaiset presidentit Luiz Inacio Lula da Silva ja Hugo Chavez.

Lula myönsi, että kansainvälinen kauppa voi auttaa kehitystä, mutta kaupan pitää olla tasapainotettua ja kaikkia tasa-arvoisesti hyödyttävää. Argentiinan presidentti Nestor Kirchner muistutti, ettei vapaakauppa saa hyödyttää vain yhtä osapuolta. Hän vaati useiden muiden Latinalaisen Amerikan maan johtajien tukemana Yhdysvaltoja lopettamaan maataloustukiaiset, jotka haittaavat kehitysmaiden vientiä. 34 Amerikan maan huippukokous päättyi tänään Monterreyssa Meksikossa.

Bushin suunnitelman mukaan neuvottelut FTAA:sta pitäisi saada päätökseen jo vuoden kuluttua tammikuussa. Jos suunnitelma toteutuu, 800 miljoonan asukkaan Amerikan vapaakauppa-alue olisi maailman suurin. Se ulottuisi Amerikan mantereen päästä päähän Chilestä ja Argentiinasta Alaskaan. Kommunistinen Kuuba ei osallistunut Monterreyn kokoukseen eikä ole mukana vapaakauppa-aluetta koskevissa suunnitelmissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.