Mainos

Amerikan pankkikriisi uhkaa korkoja myös Suomessa

Handelsbankenin pääekonomistin Tiina Heleniuksen mukaan yhdysvaltalaisen investointipankki Lehman Brothersin konkurssi lisää entisestään rahoitusalan epävarmuutta ja pankkien epäluottamusta toisiinsa.

Se saattaisi näkyä Euroopassa ja Suomessa korkojen nousuna.

- Tällä nimenomaisella Lehman Brothersin kriisillä on yhteys Suomeen samalla tavalla kuin muillakin kaatumisilla ja ylipäätään tällä tilanteella, että myös Suomessa pankkien jälleenrahoituksen hinta on noussut, Helenius kertoo.

Taustalla on siis se, että voidakseen myöntää esimerkiksi asuntolainoja asiakkailleen, tarvitsee pankkien myös itse hankkia luottosumma jostain. Kun pankkien luottamus toisiinsa on laskenut, on se osaltaan nostanut myös pankkien toisiltaan saamien luottojen hintoja. Tämä kallistuminen taas siirtyy suoraan kuluttajille myönnettäviin uusiin lainoihin esimerkiksi korkojen muodossa.

- En sanoisi, että vielä on kyse mistään luottolamasta Euroopassa tai Suomessa, mutta tällainen riski on olemassa ja huoli tällaisten uutisten jälkeen aina kasvaa, Helenius jatkaa.

Yhdysvaltojen viiden suurimman pankin joukkoon kuuluva investointipankki Lehman Brothers jätti tänään aamulla konkurssisuojahakemuksen. Heleniuksen mukaan pankin kaatuminen on hyvin todennäköistä. Lehman Brothersin ongelmat liittyvät jo useita asuntoluototusyhtiöitä Yhdysvalloissa kaataneeseen subprime-kriisiin, rahoitusalalla vallitsevaan epävakauteen ja pankkien epäluottamukseen toisiinsa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.