Mainos

Amerikan-paniikki painaa kursseja

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kriisin kärjistyminen painaa osakekursseja myös Aasiassa ja Euroopassa.

Helsingissä OMXH-indeksi oli puoliltapäivin kolmisen prosenttia miinuksella. Painavin osake Nokia oli yli neljän prosentin laskussa 19,5 euron alapuolella.

Markkinoiden levottomuus heijastui myös öljyn ja dollarin hintaan. Öljytynnyrin hinta nousi aamupäivällä uuteen ennätykseen lähes 112 dollariin. Dollarin eurokurssi käväisi uudessa pohjalukemassa mutta elpyi sitten hieman.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed turvautui sunnuntai-iltana poikkeuksellisiin hätätoimiin rauhoittaakseen investointipankki Bear Stearnsin konkurssiuhan laukaisemaa kriisiä. Pankin entinen pääjohtaja Alan Greenspan luonnehti kriisiä Financial Times -lehdessä jo kenties pahimmaksi sitten toisen maailmansodan.

Greenspan luottaa kriisin laukeavan, kunhan hinnat Yhdysvaltain asuntomarkkinoilla vakiintuvat. Sitä ennen se voi kuitenkin jättää vielä uusia uhreja, hän varoitti.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Henry Paulson puolestaan vakuutti, että Yhdysvaltain hallitus on valmis tekemään "kaiken mitä tarvitaan" säilyttääkseen rahoitusmarkkinoiden vakauden.

Uutta koronlaskua odotellaan

Keskuspankki alensi eilen pankkien lainakorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä 3,25 prosenttiin. Lisäksi se perusti ohjelman, jolla pumpataan suoraa lainoitusta vaikeuksissa oleville investointipankeille.

Markkinoilla ennakoitiin, että Fed saattaa tiistaina jälleen alentaa myös keskeistä ohjauskorkoaan jopa yhdellä prosenttiyksilöllä. Ohjauskorkoa on syyskuun jälkeen pudotettu useaan otteeseen ja se on nyt 3,0 prosenttia.

Kriisin uusimman käänteen laukaissut Bear Stearns on nyt siirtymässä finanssikonserni JP Morgan Chasen omistukseen. Se maksaa Bear Stearnsista vain reilut 150 miljoonaa euroa, kun vielä pari viikkoa sitten investointipankin markkina-arvo laskettiin miljardeissa.

Nordea odottaa Fedin laskevan korkoa reippaasti

Epäluulo on Nordean pääekonomistin Leena Mörttisen mielestä nyt sopiva sana kuvaamaan Yhdysvaltain talouden kehitystä.

Mörttinen uskoo, että Yhdysvaltain keskuspankki alentaa ohjauskorkoa tiistaina 0,75-1 prosenttiyksikön verran.

Korko on nyt kolme prosenttia, mutta esimerkiksi Nordea on ennustanut koron laskevan kahteen prosenttiin. Mörttinen ennakoi, että korko saattaa painua jopa 1,5 prosenttiin.

Vaikka Yhdysvaltain markkinoilla näyttää vallitsevan paniikki, Mörttinen ei näe vielä pahoja uhkakuvia.

- On tärkeää arvioida, millainen Yhdysvaltain mahdollinen taantuma voisi olla luonteeltaan, viime viikolla New Yorkissa työmatkalla ollut Mörttinen sanoo.

Pahin vaihtoehto Mörttisen mielestä on se, että pankkimaailman ongelmat alkavat vaikeuttaa hyvienkin asiakkaiden lainansaantimahdollisuuksia.

- Asioilla Yhdysvalloissa on ollut tapana mennä aaltoina ja nyt voidaan toivoa, että tämä huonojen uutisten aalto menee ohi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.