Amerikan kansallistaiteilija esillä Helsingin taidemuseossa

Helsingin taidemuseon näyttelytila on täynnä vahvoja, värikylläisiä ja vangitsevia teoksia. Monet ovat kukka- tai maisema-aiheisia, mutta käsittelytapa on muuta kuin perinteinen. Georgia O´Keeffen (1887-1986) maalaukset pysäyttävät ja kertovat, miten mestarillisesti realistinen sekä abstarakti esittämistapa voivat yhdistyä samassa teoksessa.

O'Keeffen töitä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Tennispalatsissa Helsingin taidemuseossa on esillä laajassa näyttelyssä 60 taitelijan teosta. Georgia O'Keeffen näyttelyä haviteltiin Suomeen pitkään. Nyt haave toteutui kolmen eurooppalaisen museon ja taiteilijan Santa Fé'ssä sijaitsevan kotimuseon yhteistyönä.

Georgia O'Keeffe aloitti uransa 1910-luvulla, ja lahjakkaasta naismaalarista kasvoi nopeasti yksi Amerikan tunnetuimmista taiteilijoista, joka oli modernismin uranuurtaja.

Yksi merkittävä tekijä O'Keeffen uralla oli arvostettu galleristi ja maailmankuulu valokuvaaja Alfred Stieglitz. Stieglitz tuki rakastettuaan, myöhemmin aviovaimoaan, taiteellisessä työssä, järjesti tämän näyttelyjä sekä valokuvasi taiteilijaa ja tämän työskentelyä. Helsingin taidemuseossa on esillä lukuisia Stieglitzin kuvia O'Keeffestä.

1920-luvulla O'Keeffen monia töitä tulkittiin aikalaiskriitikkojen silmin naisen seksuaalisuuden ilmauksiksi, olihan Stieglitz luonut rakastetustaan imagoa nimenomaan naismaalarina ja esittänyt taiteilijasta julkisissa näyttelyistä lukuisia alastonkuvia. O'Keeffe vastusti koko ikänsä tulkintoja, joissa hänen töihinsä liitettiin erotiikkaa.

Pikemmin kyse oli taiteilijan omien sanojen mukaan siitä, miten hän näki aistillisen luonnon ja luonnonvoimat.

Erityinen paikka Georgia O'Keeffelle oli Uuden Meksikon pohjoisosa, jossa hän työskenteli ja asui aluksi osan aikaa. Vuonna 1949 taiteilija muutti alueelle pysyvästi.

O'Keeffelle tärkeitä inspiraation lähteitä olivatkin alueen luonto, sen vuoristo- ja aavikkomaisemat sekä kansankulttuuri ja taide.

Georgia O'Keeffe työskenteli aina 70-luvulle asti. Taiteilija kuoli vuonna 1986, 98-vuotiaana.

Helsingin taidemuseon näyttely on avoinna 9. syyskuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat