Mainos

Ambulanssipalvelut uusiksi – hinta jopa nelinkertaistuu

Ensi vuoden alussa voimaan astuva ensihoidon uudistus aiheuttaa närää kunnissa.

Pienissä kunnissa ambulanssipalvelut hoidetaan nyt virka-ajan ulkopuolella päivystyksenä, mutta uudistus vaatii kuntia ostamaan jatkossa ympärivuorokautisen palvelun. Ympärivuorokautinen palvelu tulee kunnille kalliiksi, koska kunnat maksavat ambulansseistaan sairaanhoitopiireille.

Uudistuksen on tarkoitus tuoda tasa-arvoa kuntien ensihoitopalveluihin, jotka ovat tähän mennessä olleet kirjavia.

– Ensihoitoyksiköiden valmiudessa on ollut vaihtelevuutta. Ja jatkossa korostamme myös sitä, että kentällä olevilla ensihoitajilla tulee olla tietty koulutustausta, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Ihalaisen mukaan valmiustaso paranee uudistuksen myötä, mutta samalla palvelun hinta kunnille saattaa jopa nelinkertaistua. Perusturvajohtaja Pekka Nokso-Koivisto Hämeenkyrön kunnasta on samaa mieltä Ihalaisen kanssa.

– Tää valmiustaso taso ikäänkuin paranee, mutta ennen kaikkea tämä tulee kolme tai lähes neljä kertaa kalliimmaksi. Sillon kun tätä on suunniteltu niin niissä hallituksen perustelluissa todettiin että tämä jopa säästäisi näitä ensihoidon kustannuksia.

Monessa kunnassa on virka-ajan ulkopuolella järjestetty pelkästään päivystysluontoista ensihoitoa. Valtakunnallisesti tämä tarkoittaisi noin 800 uutta hoitajaa ambulansseihin. Sairaanhoitopiirit käsittelevät kustannusten jakoperusteita vielä syksyn aikana.

Katso Siina Revon juttu:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.