Mainos

Amazon-pomo löysi Apollo 11:n historialliset rakettimoottorit

Verkkokauppa Amazonin perustaja Jeff Bezos kertoo paikallistaneensa kuualus Apollo 11:n rakettimoottorit.

Kauan meren pohjassa kateissa olleet viisi F-1 rakettia löytyivät Atlantin valtamerestä, noin 4300 metrin syvyydestä kehittyneen kaikuluotaus-skannauksen avulla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan, että Bezos aikoo seuraavaksi nostaa yhden tai useamman rakettimoottorin pinnalle.

"Modernin teknologian ihme"

Kyseessä ovat historialliset raketit, sillä Apollo 11 vei ihmisen ensimmäistä kertaa kuuhun vuonna 1969. F-1 -moottoreita käytettiin valtavassa Saturn V -raketissa, joka kantoi Apollon laskeutumisyksikön ylös maan ilmakehästä kohti kuuta.

Bezos luonnehtii moottoreita nykyajan ihmeeksi. Ne tarjosivat hurjan 32 miljoonan hevosvoiman tehon ja polttivat siinä sivussa 2720 kiloa rakettipolttoainetta ja nestemäistä happea joka sekunti.

Raketit paloivat vain muutamien minuuttien ajan, ennen kuin ne erkaantuivat toisen vaiheen tieltä ja tippuivat korkeuksista Atlantin valtamereen.

Bezos ilmoitti löydöstään vain muutamia päivä sen jälkeen kun elokuvaohjaaja James Cameron suoritti oman tutkimusretkensä Mariaanien hautaan, joka on maapallon syvin kohta.

Bezos tavoittelee itsekin korkeuksia

-Olin viiden vanha kun katsoin Apollo 11:n lähtöä televisiosta. Tämä oli ehdottomasti suurin syy intohimooni tiedettä ja tutkimusta kohtaan. Emme tiedä, missä kunnossa nämä moottorit ovat, sillä ne iskeytyivät kovalla vauhdilla mereen ja ovat olleet suolavedessä yli 40-vuotta. Tosin ne on tehty todella kovasta materiaalista, kertoo Bezos.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa omistaa edelleen raketit. Bezos pyytääkin järjestöltä lupaa yhden moottorin laittamiseksi esille kotikaupunkinsa Seattlen lentohistorian museoon.

Bezos ei tyydy pelkästään vanhojen avaruusrakettien keräilyyn maan kamaralta, vaan hän tavoittelee itsekin korkeuksia. Vuonna 2000 hän perusti yksityisen avaruuslentoyhtiön Blue Originin, joka pyrkii kehittämään kaupallisia avaruuslentoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.