Mainos

Alzheimerin taudin merkit näkyvät jo varhain

Alzheimerin tauti on tärkein dementiaoireita aiheuttava sairaus. Tautia sairastaa joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kolmas yli 80-vuotiaista ihmisistä.

Alzheimerin tauti pystytään varmistamaan selkäydinnesteestä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Kuopion yliopistossa tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa taudin kehittyminen pystyttiin ennustamaan oikein yli 80 prosentilla tutkittavista potilaista jo vuosia ennen taudin varsinaista diagnoosia.

Alzheimerin tauti on tärkein dementiaoireita aiheuttava sairaus. Tautia sairastaa joidenkin arvioiden mukaan jopa joka kolmas yli 80-vuotiaista ihmisistä. Hoidon ja kuntoutuksen kannalta on tärkeää, että tautiin sairastuvat pystytään tunnistamaan entistä varhaisemmin.

Lääketieteen kandidaatti Sanna-Kaisa Herukka tutki potilaita, joiden kognitiivinen suorituskyky oli lievästi heikentynyt. Heidän oireensa olivat kuitenkin sen verran lievät, että he pärjäsivät itsenäisesti arkielämässä. Osalla potilaista kyse oli varhaisesta Alzheimerin taudista, osalla potilaista oireiden taustalla ei ollut etenevää aivosairautta. Selkäydinnestetutkimusten jälkeen potilaiden tilaa seurattiin noin viiden vuoden ajan.

Negatiivinen tulos ei sulje pois sairastumista

Havaitut selkäydinnesteen muutokset olivat yhteydessä taudin varmentumiseen.

- Positiivisen testituloksen saaneista potilaista 90 prosentille kehittyi dementia muutaman vuoden sisällä. Määrityksen ongelma on se, että negatiiviset tulokset eivät täysin poissulkeneet Alzheimerin taudin mahdollisuutta.

- Testin avulla voitiin siis jo hyvin varhaisessa vaiheessa varmistaa tauti, mutta normaali testitulos ei tarkoita sitä, etteikö tauti olisi myöhemmin mahdollinen, kertoo tutkija.

Kuopion yliopisto on aloittanut selkäydinnestetutkimusten diagnostisen palvelulaboratoriotoiminnan. Kuopioon lähetetään näytteitä lisääntyvästi eri puolilta maata. Selkäydinnestetutkimukset sisältyvät myös tuoreeseen uudistettuun Alzheimerin taudin diagnostiseen kriteeristöön.

Herukan väitös tarkastetaan perjantaina Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.